2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Feketekasszából tömték milliókkal Trump kampányfőnökét

2016. augusztus 19., péntek 16:20, frissítve: péntek 18:34

Távozik Donald Trump stábjából az eddigi kampányfőnök. A republikánus elnökjelölt szerdán alakította át a kampánystábot, de formálisan nem váltotta le Paul Manafortot, aki viszont most bejelentette távozási szándékát. Azután robbant ki botrány, hogy kiderült, Paul Manafort a volt oroszbarát ukrán elnök, Janukovics pártjának feketekasszájából kaphatott dollármilliókat.

Milliókat zsebelhetett be az oroszbarát ukrán elnök tanácsadójaként Donald Trump kampányfőnöke, Paul Manafort. Erről egy ukrán parlamenti képviselő beszélt, miután a hírt a The New York Times megírta.

„Manafort úr 12 774 869 dollárt kapott 2007. november 20-a és 2012. október 5-e között a Régiók Pártja feketealapjából, amelyet korrupt és nem transzparens módon töltenek fel. A pénz a Régiók Pártja tagságának korrupt tevékenységéből származik” – jelentette ki Szerhij Lescsenko.

Az ukrán Országos Korrupcióellenes Hivatal vizsgálja az amerikai kampánytanácsadó pénzügyeit.

„Aláhúznám, hogy Manafort nevének említése a Régiók Pártjának listáján nem jelenti azt, hogy ő át is vette ezt a pénzt, amelynek rendeltetését nem részletezték. A vizsgálat folyamatban van, és túl korai az ügy kimeneteléről beszélni” – közölte Artem Szitnik, a hivatal vezetője.

Paul Manafort ártatlanságában kevesen hisznek, a kampányfőnök ugyanis korábban dolgozott Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátornak, illetve Mobutu Sese Seko zaíri, illetve kongói elnöknek is, aki sikeresen vezette be hazájában a katonai diktatúrát. Manafort lobbizott Amerikában Sani Abacha nigériai katonai vezetőnek és Jonas Savimbi angolai gerillavezérnek is. A legnagyobb munkája azonban a fiatalkorában rablásért és minden bizonnyal nemi erőszakért elítélt Viktor Janukovics hatalomra segítése volt.

Manafort márciusban csatlakozott Donald Trump kampánycsapatához, és áprilisban már át is vette annak vezetését. Ezt követően arra törekedett, hogy mérsékelt arculatot alakítson ki a republikánus elnökjelöltről, kísérletei azonban nem járt sikerrel, Trump népszerűsége folyamatosan csökkent. A republikánus elnökjelölt át is alakította stábját.

„Ebben a korai szakaszban még nem tudjuk, hogy az új csapat miként fogja pozicionálni Trump urat. Vannak olyan javaslatok, hogy hagyják Trumpnak, hogy legyen önmaga, vagyis visszatérnek a régi Trumphoz” – mondta egy amerikai elemző.

Donald Trump kampányát ezentúl a Breitbart republikánus hírportál vezetője, Stephen Bannon irányítja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!