2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gőzerővel kutatnak a náci aranyvonat után

2016. augusztus 21., vasárnap 12:32, frissítve: vasárnap 12:32

Folytatják az ásatásokat Lengyelországban a náci aranyvonat után. Az amatőr történészek eddig csak köveket találtak, de nem adják fel a kutatást. A szóbeszéd szerint a szerelvényt 1945-ben rejtették el a nácik az alsó-sziléziai hegységekben, és azóta is a föld alatt rejtőzik.

A legenda szerint valahol az alsó-sziléziai Bagoly-hegyben tűnt el hetvenegy évvel ezelőtt a náci aranyvonat, amely állítólag tele van fegyverekkel, kincsekkel és arannyal. A szóbeszéd szerint ezen a környéken, egy titkos föld alatti alagútban rejtették el a nácik, amikor menekültek a Vörös Hadsereg elől.

A napokban egy lengyel és egy német amatőr történész ásatásokat kezdett, hogy rábukkanjon a szerelvényre. A kutatók eddig nem találtak semmit: ami a földradar alapján készült felvételeken vonatnak tűnt, arról most kiderült, hogy csak egy kőhalmaz.

„Most ötvenszázalékos esélyt látok a sikerre. Már elég mélyre leástunk, amennyire a technikánk megengedi. Hétfőn tovább fogunk ásni, de még nem tudjuk, milyen mélyre, és mennyi kell még. Majd meglátjuk, mi az igazság, itt van-e a vonat” – közölte a 18 éve Lengyelországban élő német Andreas Richter.

A krakkói egyetem geológiai vizsgálatai szerint nincs vonat a föld alatt, legfeljebb alagutak rejtőzhetnek a mélyben. Emiatt sem az állam, sem a helyi önkormányzat nem támogatja az ásatásokat. A kutatók mindezek ellenére nem adják fel: három helyen is fúrnak, és húsz méter mélységig szeretnének lejutni.

„Hogyan is adhatnánk fel, amíg nem bizonyosodtunk meg száz százalékig? Még csak félúton vagyunk, nem fordulhatunk vissza” – fogalmazott Piotr Koper.

Az előzetes tervek szerint az ásatások tíz napig tartanak, azaz néhány napon belül feketén-fehéren ki kell derülnie, hogy van-e valami a mélyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!