2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Az utolsó bakonyi betyár

Ha a Balatonnál nincs éppen strandidő, akkor is számtalan program közül lehet választani. De ilyenkor sokan bicikliznek vagy sétálnak is, hajóra ülnek, vagy egy kellemes, part-menti étteremben megkóstolják a különlegességeket. De úgy is dönthetnek az itt pihenők, hogy megnézik a környék nevezetességeit.

  • Radar - Az utolsó bakonyi betyár

Balatonalmáditól és Füredtől alig fél órás autóútra található a festői Tótvázsony. A helyi temetőben nyugszik Savanyó Jóska, az utolsó bakonyi betyár.

De ki volt Savanyó Jóska? Jöjjenek velünk, és ismerjék meg a történetét, aki 1841-ben született.

Alacsony volt, köpcös és sebhelyes arcú. Nagyon bő nadrágot viselt, amely futás közben annyira lebegett a szélben,hogy a csendőrök nem tudták eltalálni. Amikor üldözték és rálőttek, csak a bő nadrágját lyukasztották ki a puskagolyók. Nemes embereket rabolt ki, és a legenda szerint az is előfordult, hogy a megszerzett vagyont szétosztotta a szegények között.

Savanyó Jóska - bár rablásból élt -, rendkívül okos, intelligens ember volt. Folyékonyan beszélt tótul, horvátul, franciául, olaszul és németül. Mielőtt betyárnak állt, kitanulta a szabó- és a mészáros mesterséget, de pincérként is dolgozott.

Az 1880-as évekre a legkeresettebb betyárrá vált. Ezer forintos vérdíjat tűztek ki a fejére, és ez lett a veszte. A pénzért ugyanis az egyik bandatagja elárulta. A börtönévek után Tótvázsonyban töltötte utolsó éveit. Végül önkezével vetett véget életének, amit búcsúlevelében azzal indokolt, hogy reumája miatt kibírhatatlan fájdalmai voltak. 

A teljes riport:

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!