2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az oroszok is felmondták a nukleáris leszerelési egyezményt

Oroszország nem veszt részt fegyverkezési versenyben, de erőteljes választ ad az amerikai lépésre – ezzel indokolta az orosz elnök azon döntését, amellyel felfüggesztette részvételét egy, Amerikával kötött atommegállapodásban. Washington pénteken tette meg ugyanezt, arra hivatkozva, hogy az oroszok évek óta nem tartják be az egyezményt.

  • Az oroszok is felmondták a nukleáris leszerelési egyezményt

Feszülten érkezett a rövid elnöki tájékoztatóra Vlagyimir Putyin. A külügyminiszter és a védelmi miniszter társaságában jelentette be, hogy Oroszország három évtized után felfüggeszti részvételét a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló úgynevezett INF-szerződésben.

„Tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, így most mi is felfüggesztjük azt. Azt is bejelentették, hogy ehelyett felerősítik kutatási és fejlesztési tevékenységüket, így mi is ezt fogjuk tenni” – közölte az orosz elnök.

 

 

Az amerikai külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy felfüggeszti a szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Egészen addig, amíg Oroszország vissza nem tér a szerződés teljesítéséhez. Amerika ugyanis azt állítja, hogy Moszkva négy éve szándékosan megsérti az egyezményt egy manőverező robotrepülőgép tesztelésével.

 

Moszkva ezt tagadja, viszont ugyanezzel vádolja Washingtont: vagyis, hogy manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmassá tették – a szerződés megsértésével – a Lengyelországba és Romániába telepített rakétaelhárító rendszerüket.

 

Vlagyimir Putyin úgy vélte: Amerika nem hajlandó a leszerelés folytatására, sorra kilép nemzetközi szerződéseiből, és láthatóan a nemzetközi biztonsági rend megbontására törekszik. „Egyetértek a védelmi miniszter úrral: ezért kérem is, hogy kezdjék meg a Kalibr típusú, tengeri indítású manőverező repülőgépek szárazföldi változatának kifejlesztését, és egy szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú, hiperszonikus rakétának a tesztelését” – tudatta Putyin.

Az INF-szerződést 1987 végén írta alá Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov. Óriási szerepe volt a hidegháború lezárásában. A megállapodás alapján a szemben álló felek leszerelik az atomtöltettel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáikat, illetve abbahagyják tesztelésüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!