2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megemlékezések Washingtonban: magyar nemzeti érdek a béke Ukrajnában

Március 15-ének mindig van releváns üzenete az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak értik, hogy Magyarország szabadságszerető ország és a magyar szabadságharcos nép, amiről történelme során számos alkalommal tett tanúbizonyságot - jelentette ki Magyarország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete a magyar nemzeti ünnepen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, szerdán.

  • Megemlékezések Washingtonban: magyar nemzeti érdek a béke Ukrajnában

Takács Szabolcs, az MTI-nek ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az Egyesült Államokban is minden alkalommal el kell mondania, hogy nemzeti érdeke az, hogy a szomszédságában dúló háborúnak minél előbb vége legyen. Ennek az álláspontnak hiteles képviselője, földrajzi elhelyezkedése, történelme, gyökerei és kitettsége okán is - mutatott rá a diplomata.

Megjegyezte, hogy ugyan az amerikai közéletben nagyon erős háborúpárti üzenetek vannak, de egyre többen - különösen a konzervatívok köreiben - elismerik, hogy Magyarország hiteles képviselője a béketörekvéseknek. Meg kell érteniük, nemzeti érdekünk, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságunkban, mert csak így tudjuk garantálni a Kárpát-medencében élő magyarok biztonságát, boldogulását és gazdasági fejlődését - fogalmazott Takács Szabolcs.

A nagykövet felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanakkor elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

Takács Szabolcs szerdán délben az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát. A nagykövet délután részt vett a washingtoni Kossuth Alapítvány koszorúzási ünnepségén is a Kossuth Háznál.

A washingtoni magyar szervezetek gyűjtőhelyeként működő Kossuth Házban a helyi magyarok emlékeztek meg a 175. évfordulóról. Végh Sándor, a Kossuth Házat működtető Kossuth Alapítvány elnöke a közmédiának kijelentette, hogy a washingtoni magyarok, megemlékezésükön keresztül, ezen a napon aktívan is a nemzet részévé válnak. A kokárdát büszkén viselik az amerikai fővárosban is, amivel az amerikaiak felé tudják kommunikálni ennek az ünnepnek a jelentőségét - tette hozzá.

A Washingtonban és környékén élő magyarok ünnepi megemlékezései szerdán este Magyarország nagykövetségén zárultak ünnepi műsorral és fogadással.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!