2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Iránhoz köthető célpontokat támadott az Egyesült Államok Irakban

Két helyen is csapásokat mért az Egyesült Államok Irakban Iránhoz köthető milíciákra - közölték amerikai illetékesek kedden.

  • Iránhoz köthető célpontokat támadott az Egyesült Államok Irakban

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza, hogy a csapatait a térségben érő támadásokra válaszul támadást intézett Irakban működő, iráni támogatást élvező fegyveresekre. Mind ez idáig az iraki belpolitikai instabilitás miatt ettől tartózkodott. Mohamed Sia asz-Szudáni iraki kormányfőnek ugyanis szüksége volt ezeknek a milíciáknak és a hozzájuk kötődő pártoknak a támogatására, hogy kormányt tudjon alakítani, és ezek jelenleg is befolyásos erők a koalícióban.

"Ezek a csapások közvetlen választ jelentenek az amerikai és koalíciós erők ellen Irán és iráni támogatású csoportok által elkövetett támadásokra" - tudatta közleményében az amerikai hadsereg.

Az elmúlt hetekben több tucatszor érte már támadás az amerikai erőket Irakban és Szíriában is. Ezekben több mint 60 katona megsebesült. A támadások hosszú hónapok viszonylagos békéje után indultak újra, amit a fegyveres csoportok azzal magyaráznak, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael háborúját a Hamász ellen.

Az Egyesült Államoknak 900 katonája van Szíriában és mintegy 2500 Irakban, akiknek az a feladatuk, hogy a helyi erőket segítsék a terrorizmus elleni küzdelemben.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!