2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Altatás nélkül műtenek Gázában az orvosok

A gázai kórházak ellátás- és emberhiánya hetek óta téma a nemzetközi sajtóban. Legutóbb egy fogságba került orvoscsapat miatt kért Nagy-Britannia magyarázatot az izraeli hadseregtől, a Kán Junisz-i kórház munkatársait ugyanis állításuk szerint megverték és megalázták a katonák. Közben az Egészségügyi Világszervezet információi szerint a még működő kórházak háromszáz százalékos kihasználtsággal dolgoznak, a betegek a gázai orvosok munkája ellenére étel és felszerelés híján tucatjával halnak meg.

  • Altatás nélkül műtenek Gázában az orvosok

Bejárta a sajtót egy gázai tízéves kislány története, aki Rafah bombázásában sérült meg, és egy több mint tíz centiméteres sebbel került az Al-Naddzsar kórházba. Egy rendesen működő egészségügyi intézményben a stabilizálása három percig tartott volna, a gyorsan eső pulzus azonban tíz percen belül a kislány életébe került. Intravénás oldatokra lett volna szüksége, ellátóján kívül még két orvosra, két nővérre, egy aneszteziológusra és egy idegsebészre, azonban a kórházban se érzéstelenítő, se adrenalin, se atropin nem maradt már. Számos gázai orvos nyilatkozik nap mint nap, hogy a betegeket nem tudják megfelelően ellátni, mert a segélyszállítmányok nem jutnak el a megfelelő helyekre, így csak a legkomolyabb sérüléseket tudják megműteni – őket is érzéstelenítés nélkül –, a krónikus betegeket kénytelenek hazaküldeni, a csecsemőosztályokon ápolt kicsik pedig sokszor éhezés áldozatai lesznek.

A több hónapja tartó légicsapások az összeomlás szélére sodorták a gázai kórházakat. Az izraeli védelmi erők közlése szerint az intézmények azért állnak az offenzíva középpontjában, mivel a Hamász kifejezetten az ilyen létesítményeket, illetve az alattuk kiépült alagútrendszert használja búvóhelyként, így szükség van a szisztematikus átvizsgálásra. Hasonló katonai beavatkozás épp a héten okozott nemzetközi bonyodalmat, amikor az izraeliek a Kán Junisz-i Nasszer Kórház dolgozóit ejtették foglyul. Ahmed Abu Sabha a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy egyhetes fogva tartásuk alatt megverték, hideg vízzel leöntötték és megalázták őket, egy katona el is törte a kezét. Az izraeli erők közleménye szerint a fogvatartottakkal szemben szigorúan tilos bármilyen visszaélés, mivel az ellentétes a hadsereg központi utasításaival, ugyanakkor elismerik, hogy a letartóztatás során a terrorgyanús személyeknek gyakran át kell adniuk ruháikat, hogy a katonák megbizonyosodhassanak, a foglyok nem rejtettek el robbanómellényeket vagy más fegyvereket azok alatt. A ruhákat nem adják vissza azonnal, nehogy például éles tárgyakat lehessen bennük elhelyezni, amelyek késsé élezve fegyverként használhatók. Ugyanakkor a katonák lehetőség szerint igyekeznek minél hamarabb visszaadni a ruhákat.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!