2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Csalódott a NOB

2017. február 25., szombat 10:07, frissítve: szombat 10:54

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csalódott amiatt, hogy Budapest napokon belül hivatalosan is visszavonja a 2024-es játékok rendezésére benyújtott pályázatát.

A NOB a Hír TV-nek adott írásbeli válaszában megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a MOB nyilatkozataiból arra következtetnek, hogy az olimpiai pályázatot szélesebb körű politikai program támogatására használták fel, amely így a helyi politika áldozata lett.

A nemzetközi szervezet kiemelte, hogy Magyarország kiváló pályázatot nyújtott be, amely az Agenda 2020-ban szereplő reformokra épült. Ez lehetővé teszi kisebb városok számára, hogy fenntartható módon rendezhessenek olimpiai játékokat.

A budapesti pályázat visszavonásáról úgy döntött a miniszterelnök, hogy az olimpiarendezésről szóló népszavazást ki sem írták, csupán az ehhez szükséges aláírásokat adták le.

Orbán: Vérzik az ember szíve

Kikapni lehet, de akárhogy nem, bennünket pedig ronggyá vertek volna, ettől a szégyentől kellett megóvni az országot és visszavonni az olimpiai pályázatot – reagált a kormányfő a közrádió reggeli műsorában.

Fekete-Győr: Árulás és gyávaság, amit a kormány művelt

A jövőbeli prioritások meghatározásának lehetőségét vette el a kormány az emberektől, amikor meghiúsította a népszavazást. Bővebben >>>

A Momentum szerint azonban a kormány elárulta az aláírókat.

A mozgalom úgy véli, bár meghátrálásra kényszerítették a Fideszt a népszavazási kezdeményezésükkel, sajnálják, hogy a hatalom nem hallgatja meg az embereket egy ilyen súlyú kérdésről. A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont a Momentum eltitkolta, hogy politikai céljai vannak.

A Jobbik úgy látja, hogy a Fidesz egyszerűen félt a népszavazástól, ám keményen nekimentek a Momentumnak is, akiket az SZDSZ szellemi örököseinek tartanak.

Lefújva

„Hülyét csinálnánk magunkból a világ előtt” – így fogalmazott Gundel Takács Gábor még az olimpiai pályázat visszavonása előtt. A Budapesti Olimpiáért Mozgalom szóvivőjével arról beszélgettünk, lesznek-e valaha ötkarikás játékok Magyarországon.

Muszáj lesz kiírni?

Hiába vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázatot, ha elegendő aláírást gyűjtött a Momentum Mozgalom, muszáj kiírni a népszavazást. Ezt több jogász is megerősítette a Hír TV-nek. A referendumot ugyanakkor bárki megtámadhatja a bíróság előtt.

Lesznek fejlesztések, amik most veszélybe kerültek

A ferihegyi gyorsvasút már valószínűleg nem valósul meg 2024-ig Budapest főpolgármestere szerint. Tarlós István azt mondja, még pontosan nem tudni, melyek azok a fejlesztések, amelyek az olimpiai pályázat visszavonása miatt elmaradnak. A főpolgármester a 3-as metró felújítását, a BKV-buszok cseréjét és a P+R parkolók megépítését tartja elsőrendű fontosságúnak. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!