2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Hazánk visszalép az olimpiai pályázattól

2017. február 22., szerda 22:05, frissítve: szerda 22:37

Nem vállalta a kormány a népszavazást. A miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB elnöke a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról döntött. A kabinet a Magyar Távirati Irodának küldött közleményében a felelősséget az ellenzéki pártokra hárította. Azt írták, a szükséges egyetértés felbomlott, a rendezés elnyerése esélytelenné vált, a pályázat a továbbiakban súlyos presztízsveszteséget jelentene az országnak.

„Ahhoz, hogy olimpia legyen 2024-ben Magyarországon, nemzeti egységre lenne szükség, ami nincs. Az a véleményem, hogy nem lesz 2024-ben olimpia Magyarországon” – Lázár János kancelláriaminiszter már a késő délutáni találkozó előtt belengette az olimpiai pályázattal kapcsolatos döntést. Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB vezetője többórás egyeztetés után döntött a pályázat visszavonása mellett.

„El kellene gondolkodni azon, hogy mit kellett volna a MOB-nak és a kormánynak jobban kommunikálnia” – Budapest főpolgármestere a találkozó után a Hír TV-nek azt mondta, azért döntöttek a pályázat visszavonása mellett, mert az ártana Budapest és Magyarország tekintélyének.

„Nekem is az a véleményem, és a kormánnyal együtt a városvezetés is úgy gondolja, hogy a jövő heti rendkívüli közgyűlésen azt a javaslatot kell tenni, a 2008 óta tartó egységnek a megbomlása után nem célszerű a pályázatot fenntartani, hiszen a város és az ország tekintélyének is ártana” – vélte Tarlós István főpolgármester.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda rövid időn belül nyilvánosságra is hozta a visszavonásról szóló kormányhatározatot. A kabinet a felelősséget az ellenzéki pártokra hárította. Közleményében azt írta, a szükséges egyetértés felbomlott, a rendezés elnyerése esélytelenné vált, a pályázat a továbbiakban súlyos presztízsveszteséget jelentene az országnak.

Felelős döntésnek nevezte a kormánybiztos az olimpiai pályázat visszavonását. Fürjes Balázs a Hír TV-nek azt mondta, az ellenzéki politikusok kihátrálásával szinte teljesen elveszett az esélye a budapesti pályázatnak.

– 120 év alatt soha ennyire közel nem voltunk ahhoz, hogy Magyarországon olimpia legyen. Egység nélkül nincs esély, az összefogás szétesett, majd legközelebb.
– Mennyi pénz ment el eddig az olimpiai pályázatra?
– Mindennel el fogunk számolni. Kevesebb mint a költségvetés fele ment el, miközben a folyamat háromnegyedénél tartunk.

Gyávaságnak nevezte a Momentum Mozgalom vezetője az olimpiai pályázat visszavonását. Fekete-Győr András úgy fogalmazott: a kormánynak tiszteletben kellett volna tartania annak a 266 ezer budapestinek az akaratát, aki népszavazáson döntött volna a 2024-es olimpiai pályázatról.

„Nyilván sikeres, hisz az volt a célja a népszavazásnak, hogy ne legyen olimpia, vonják vissza a pályázatot. Viszont szomorú és kudarcos, hogy nem hallgatják meg az embereket, és nem engedik, hogy ők beszélgessenek és vitatkozzanak Magyarország jövőjéről, mert pont erről szólt az olimpia. Sokkal több egy átlagos technikai kérdésnél, prioritásokról szólt volna, ez gyávaság és árulás” – jelentette ki Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke.

Lapértesülések szerint eddig valamivel több mint 35 milliárd forintot költöttek el a 2024-es budapesti olimpiai pályázatra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!