2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Lattmann: Egyértelmű volt az, hogy most akkor a Lacinak adunk egy esélyt

2017. szeptember 28., csütörtök 13:15, frissítve: csütörtök 17:11

A nemzetközi jogász Egyenesen című műsorunkban beszélt arról, hogy bár konkrét felkérés nem történt az MSZP részéről, de hosszas tárgyalások folytak a miniszterelnök-jelöltségéről mindaddig, amíg Botka László el nem kezdett „mocorogni”.

Független miniszterelnök-jelöltként robbant be a köztudatba, ám kiderült, hogy a háttérben egyeztetett az indulásáról az ellenzéki pártokkal. Lattmann Tamás nemzetközi jogász azt állítja, a szocialisták kérték fel még tavaly ősszel Botka színre lépése előtt, hogy legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Erről négy ellenzéki párt (az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd) meg is egyezett – állítja a nemzetközi jogász. Az MSZP szerint azonban súlyos félreértés, amiről Lattmann beszél.

A szakember Kálmán Olga műsorában tegnap azt mondta, nem volt szó semmilyen fajta felkérésről. Kiemelte: a „felkérés” kifejezés az Atv.hu-n jelent meg, holott ő ilyet nem mondott korábbi, a tévének adott interjújában.

„Arról szólt a történet, hogy engem megkerestek, leültünk tárgyalni, beszélgetni. Egyenlő felek tiszta körülmények között elkezdtek arról beszélgetni, hogy egy ilyen politikai koncepció működne-e vagy nem. Senki nem mondta, hogy felkérés. Én nem tekintem magam olyannak, akit fel kell kérni” – szögezte le Lattmann, majd megerősítette: mindössze egy kérdés hangzott el, miszerint elvállalná-e a jelöltséget, erre ő pedig azt válaszolta, hogy ha megbeszélik a feltételeket, és ha meg tudnak állapodni, illetve a párt biztosítja a megfelelő politikai támogatást, akkor ezek után tudnak politikai értelemben vett miniszterelnök-jelöltségről beszélni.

„Nem vezettek meg”

A jelölt személyéről szóló tárgyalások tavaly nyártól nagyjából év végéig tartottak, ekkor lépett színre Botka László.

„Engem az MSZP vezetősége nem vezetett meg. Abból a szempontból korrekt volt a mi beszélgetésünk, hogy amikor Botka László elkezdett mocorogni – december közepén, senki nem értette, hogy miért –, akkor egyértelmű volt az, hogy most akkor a Lacinak adunk egy esélyt” – folytatta Lattmann.

A nemzetközi jogász leszögezte azt is, hogy nem haragszik az MSZP-re, amiért „egy politikai párt a saját jelöltjével szeretne menni”.

„A probléma az, hogy eltelt közben majdnem egy év, és lehet látni most, hogy a számok világosak. Tehát, ha valakinek még mindig nem világos, hogy ez nem jött be, és mégis ragaszkodik ehhez, akkor megint beleállítja az ellenzéket egy teljesen értelmetlen időpocsékoló lökdösődésbe. Azt gondolom, hogy az ilyen illető – akár a személy, akár a párt – nem a kormányváltásért dolgozik. Ez az a pont, amihez onnantól kezdve én nem adom a nevemet” – jelentette ki Lattmann Tamás.

MSZP: Lattmann Tamás soha nem volt a miniszterelnök-jelöltünk

Az MSZP közleményben reagált a Lattmann által elmondottakra. Eszerint a jogász sosem volt a párt miniszterelnök-jelöltje, hiszen „a párt egyetlen testülete sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, így ilyen tartalmú döntés nem született” és továbbra is egyértelműen Botka László jelöltségét támogatják. A közleményt egyébként az a három politikus jegyzi, aki a hírek szerint meg is kereste Lattmannt az ötlettel: Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan.

Megerősítették

A jelölés tervét egyébként a Demokratikus Koalíció is megerősítette. Közleményük szerint őket tavaly ősszel kereste meg a szocialista párt azzal, hogy Lattmannt jelölnék, ezt pedig az MSZP elnöke, frakcióvezetője és választmányi elnöke is támogatja. Döntést egyébként a Gyurcsány-párt sem hozott az ügyben Botka László feltűnése miatt.

Szintén az Atv-nek nyilatkozta Tarjányi Péter, a Zoom.hu tulajdonosa, hogy az MSZP személyesen őt bízta meg azzal, hogy miniszterelnök-jelöltet „keressen” a párt számára. Elmondása alapján először Tóbiás Józseffel beszélt tavaly februárban, később pedig Molnár Gyulát is értesítette feladatáról, közvetlenül azután, hogy a szocialisták elnökévé választották.

Egyébként nem szeretik az árulókat

Botka László korábban a 160 Órának adott interjújában árulónak nevezte párttársát, Molnár Zsoltot, mert szerinte Molnár a Fidesszel kollaborál. Botka úgy vélte, hogy ha a kongresszus 96 százalékban őt és a programját is elfogadta, így árulás, ha valaki a pártból nyilvánosan kritizálja.

Ekkor kezdődött el a nyilvános vita, sajtón keresztüli üzengetés.

Molnár Zsolt a HVG-ben reagált kollégája szavaira. Eszerint a szegedi polgármester szavai és az ő megbélyegzése a legabszurdabb pártállami időket idézi. A politikus azt is hozzátette: Botka polgárháborút folytat párton belül.

Az MSZP alelnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában ezt követően tagadta, hogy a Fidesz a markában tartja. Molnár Zsolt arról beszélt, a DK-val való összefogás kapcsán valóban vannak nézetkülönbségeik Botkával, ám szerinte pontosan ez a vádaskodás segítheti hozzá Orbán Viktort egy újabb kétharmadhoz.

A kedélyeket Molnár Gyula pártelnök próbálta csillapítani, miután felröppent a hír, hogy Botka kidobná Molnár Zsoltot a ’18-as választási listáról.

Az egyeztetés után folytatódott a szavazók megnyugtatása: a szocialisták vezetősége közölte, hogy Botka László és Molnár Zsolt között minden rendben, nincs feszültség. Botka azonban mégis Tóth Józsefet helyezte volna Molnár Zsolt párton belüli helyére.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje ezek után szintén a Hír TV-ben mondta azt, hogy bár Molnár Zsoltot nem tartja árulónak, az azonban, amit tett, árulás volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!