2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Ki lehet tiltani a génmódosított termékeket

GMO

Fél évtized alatt született megállapodás arról Brüsszelben, hogy egy uniós tagállam kitilthatja területéről a génmódosított termékeket. Az új uniós jogszabály jövő év közepétől lép hatályba, és rendkívül erős felhatalmazást biztosít majd a tagállami hatóságoknak.

Egy ötéves vita végére tett pontot az a megállapodás, amelyet csütörtökön kötött meg az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság. A döntés értelmében a tagállamoknak széles körű jogosítványuk lesz arra, hogy területükről kitiltsák a génmódosított termékeket. Erre még akkor is lehetőségük lesz, ha az adott termék egy másik tagállamban forgalomba hozható. A hosszadalmas vita azon alakult ki, hogy milyen indokok alapján hozhat tiltó döntést egy-egy tagállami hatóság.

Az elfogadott szöveg alapján minimálisra csökkent annak a lehetősége, hogy egy ilyen döntést bíróság előtt támadjanak meg. A területért felelős uniós biztos szóvivője azért is nevezte fontosnak az egyezséget, mert így a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek az élelmiszereket és a környezetet érintő lényeges kérdésben.

A megállapodás összhangban van a magyar alaptörvénnyel és a kezdetektől fogva képviselt magyar állásponttal, amely szerint az ország nem fogad el semmiféle engedményt, amely a hazai GMO-mentességet veszélyezteti. Az elfogadott irányelv szerint a tagállamoknak azt is biztosítaniuk kell, hogy a vetőmagok ne fertőzzenek meg más termékeket, és különleges figyelmet kell fordítaniuk a határokon átterjedő GMO-fertőzések megelőzésére is.

Az irányelv végszavazása januárban lesz az illetékes parlamenti bizottságban, a jogszabály a jövő év közepén lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!