2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Folyamatosan érkeznek a migránsok Európába

Túlterheltség miatt kellett elszállítani a szigetekről migránsokat Görögországban. Eközben a Földközi-tengeren egy menetrend-szerinti francia komp vett fedélzetére illegális bevándorlókat.

  • Folyamatosan érkeznek a migránsok Európába

Nagyszabású akcióba kezdtek a hatóságok Leszbosz szigetén. A görög védelmi minisztérium közlése szerint legalább 1400 embert szállítottak el a Mória városában létesített menekülttáborból. Zömmel családok szállhattak fel egy utasszállító hajóra, amely egy észak-görögországi központba viszi őket.

Athén azért döntött az áttelepítés mellett, mert a móriai telepen több mint 11 ezer ázsiai és afrikai migráns tartózkodott, a tábor befogadó képessége pedig mindössze 2500 fős. A hellén állam szigetein öt hivatalos tábor működik, ezek mindegyike túlzsúfolt, és mindennaposak az erőszakos cselekmények.

A Földközi-tengeren közben nem mindennapi mentést hajtott végre egy francia komp.

A Corsica Linea (Korzika Linea) társaság egyik menetrend szerinti járata 18 illegális bevándorlót vett fedélzetére. A migránsok egy motorcsónakban hánykolódtak, amelyből elfogyott az üzemanyag. A feltételezhetően észak-afrikai országokból származó bevándorlókat a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén tette partra a komp, ami aztán továbbindult Marseille felé.

Az olasz rendőrség pedig még hétfőn foglalt le egy német civil hajót. Az Eleonore annak ellenére kötött ki a szicíliai kikötőben felé, hogy az olasz hatóságok megtiltották a dokkolást.

"A menekültek egészségügyi állapota kielégítő. Korábban nem tudtunk feljutni a fedélzetre, ezért a sátrakban vizsgáltuk meg őket. Az esetleges kisebb fertőzéseket kezeljük, de hála Istennek mindenki jól van." - mondta el a migránsokat vizsgáló orvos.

Az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy a menekülteket az önként jelentkező országok közt fogják szétosztani. A helyi média szerint a Német Szociáldemokrata Párt egyik politikusa is a hajón utazott.

A spanyol hatóságoknak is akadt munkája az illegális bevándorlókkal. A parti őrség tagjai 183 ember élettét mentették meg Gibraltár közelében, ahol 73 afrikai migráns, köztük 10 kiskorú hánykolódott 3 csónakban. Malagától nem messze pedig 110 embert helyeztek biztonságba, akik 5 lélekvesztővel akarták átszelni a tengert. A menekülteket a kikötővárosba szállították.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!