2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Varga-Damm: A kommunista diktatúrában történt ilyen

2017. szeptember 27., szerda 21:37, frissítve: csütörtök 10:29

Az ügyvéd szerint semmilyen jogosultsága nem volt azoknak a hivatali határozatoknak, melyek a Jobbik plakátjainak leszedéséről szólnak.

Elkezdték leszedetni a kormányhivatalok a kormányt kritizáló plakátokat. A Jobbik saját plakátjait éppúgy lekaparják, ahogy a magánszemély hirdetéseit is.

Vona Gábor arcképmása a Jobbik plakáthelyein van, a gengszteres plakátokhoz viszont nincs köze a pártnak, mert magányszemélyekhez köthetőek – ezt erősítette meg Varga-Damm Andrea az Egyenesen Kálmán Olgával című műsorunkban.

A Jobbik képviselőjelöltje elmondása szerint a kormányhivatalok határozataiból – melyekben szerepel, hogy honnan kell lekerülniük a plakátoknak – nem derül ki egyértelműen, hogy a kétfajta plakát közül melyikre vonatkozik, mivel nincsenek egyértelműsítve a plakátok és azok helyszínei.

„A Jobbik elnökségétől azt az információt kaptam, hogy azokra hoztak határozatot, amelyeken a Jobbik logó van, és Vona Gábor van ezzel a három felhívó mondattal. (…) Gyakorlatilag egy nagy zűrzavar van ebben az egészben. Vélhetően a kormányzó párt érzékenységét túlságosan érintette most ez a plakát, különösen úgy, hogy van egy plakáttörvény, és elvileg az elmúlt hónapokban a Jobbiknak nem volt kint saját neve alatt plakát” – mondta Varga-Damm, aki hozzátette: a párt mostanra jutott el oda, hogy saját tulajdonú plakáthelyein hirdessenek, hiszen a törvény csak a plakáthelybérlésre szab korlátozást a politikai tartalmakat illetően.

Semmilyen jogosultságuk nem volt a plakátok leszedésére

Az ügyvéd szerint a kormányhivatalok határozatai semmilyen jogosultságot nem adnak arra, hogy a Jobbik plakátjait leszedjék.

„Ezek a határozatok kizárólagosan az új plakáttörvényre és annak végrehajtási rendeletére hivatkoznak. (…) Itt az a lényeg, hogy ezek az eljárások a közigazgatási eljárási törvény alapján kell hogy történjenek, és hát egyelőre még olyan törvényünk van, amely egyrészről a hivatal szolgáló jellegét hangsúlyozza ki, hogy a tényállást fel kell tárni, kihangsúlyozza, hogy csak valós alapokon lehet határozatokat hozni, tehát ez azért egy nagyon szép törvény, illene alkalmazni még a kormánymegbízottaknak is, akik ezeket a határozatokat aláírták. Csak éppen ez nem történt meg. Az van beleírva indoklásban például, hogy hatósági ellenőrzést végeztek, ez alapján állapították meg, hogy a Publimont Kft. a tulajdonosa ezeknek a plakáthelyeknek. Elgondoltam, hogy kimegy a kormánymegbízott, ránéz a plakátra – hatósági ellenőrzés címén –, és ő megfejti, hogy ez a Publimont Kft.-jé. A hatósági ellenőrzés során ő ilyet nem állapíthatott meg, hiszen ahhoz észlelnie kellett volna egy feliratot, vagy lehetne egy hivatalos ismerete valamifajta eljárásból, amiből ezt a következtetést vonta le. De ami nagyon fontos, hogy a közigazgatási határozat meghozatala előtt a tényállást fel kell venni” – hangsúlyozta Varga-Damm, hozzátéve: ha kívülálló jogászként szemléli az ügyet, akkor a „kommunista diktatúra jogtörténetében” olvasott ilyet utoljára.

Előzmények

Lázár János korábban a plakáthelyek ellenőrzésére utasította a kormányhivatalokat. Staudt Gábor a Hír TV kérdésére akkor alkotmányellenesnek nevezte a kormányhivatalok politikai célú megbízását. Szerinte az Alkotmánybíróságnak ki kell mondania a plakáttörvényről, hogy ellentétes az alaptörvénnyel.

A Hír TV feljelentést tett

Büntetőfeljelentést tett a Hír TV a társaság korábbi cégvezetői, köztük Liszkay Gábor ellen, aki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworksöt vezeti. Bővebben >>>

A Jobbik azonban saját plakáthelyein hirdetheti programját: az ellenzéki párt úgy fricskázta meg a nyáron szigorított plakáttörvényt, hogy több cégtől is megvásárolt összesen 1100 plakáthelyet.

A jogszabály ugyanis azt mondja ki, hogy pártok csak listaáron vásárolhatnak hirdetési felületet, és nem kaphatnak kedvezményt, ám mivel a köztéri plakáthelyek a Jobbik tulajdonába kerültek, nem kell bérelniük hirdetési felületet. Az ellenzéki párt szóvivője részleteket nem árult el az ügyletről, azt viszont cáfolta, hogy a tegnap kikerült gengszteres plakátokhoz közük lenne.

Zalaegerszeg nem tágít

Elrendelte a Jobbik plakátjainak eltávolítását a megyei kormányhivatal Zalaegerszegen, a plakáttörvény megsértésére hivatkozva. A párt jogsértőnek tartja a kormányhivatal határozatát: azzal érvel, hogy a hirdetési felületeket időközben megvette, így azokra a plakáttörvény előírásai nem vonatkoznak. A kormányhivatalok nekimentek Simicska Lajos reklámcégeinek is, amiért sorozatban közzéteszik egy magánszemély kormányellenes üzeneteit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!