2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

„Jogszerűtlenül jártak el a hivatalok”

2017. szeptember 27., szerda 19:30, frissítve: csütörtök 08:52

Bíróságon támadja meg a Jobbik azokat a kormányhivatali határozatokat, amelyek alapján leszedték a párt plakátjait. Arra hivatkozik, hogy mivel a hirdetési felületeket időközben megvette, azokra nem vonatkoznak a plakáttörvény előírásai. A Fidesz mégis tiltott pártfinanszírozásról beszél. Közben Simicska Lajos közleményben jelezte, hogy cégei már nem tesznek közzé politikai reklámokat.

„Senki semmilyen plakátot nem akar betiltani. Ha a Jobbik vásárol x darab plakáthelyet, tegye. Nagyon helyes. Tegye ki a plakátokat. Azt lehet. Akármekkora ordenáré ügy”– mondta még kedden délután a Fidesz leköszönő frakcióvezetője. Nem sokkal később Zalaegerszegen mégis a Jobbik tulajdonában lévő hirdetőtáblákról tépték le a plakátokat, arra hivatkozva, hogy azokon törvénybe ütköző politikai tartalom van. A Jobbik elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány politikai céljai eléréséhez állami alkalmazottakat és rendőröket használ fel.

„Egy erős kormány így nem cselekszik. Ez nem más, mint a gyengeségnek, a rettegésnek és a kétségbeesett aljasságnak a jele, nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor fél tőlem. És nyilvánvaló, hogy a Fidesz fél a Jobbiktól – nagyon jól teszi, hiszen a Jobbik a kihívó erő, a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik az az erő, amely a most még regnáló, még fél évig regnáló kormányt 2018-ban el fogja küldeni” – jelentette ki Vona Gábor pártelnök.

A pártok gazdálkodását ellenőrző Állami Számvevőszék a Hír TV kérdésére azt közölte: a plakátvásárlások törvényességét csak a pártok éves átvilágításakor ellenőrzik majd. A Fidesz kommunikációs igazgatója ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Jobbiknak el kell számolnia a plakáthelyek adásvételével.

„A Jobbik nem üzleti vállalkozás, hanem politikai párt, amelyre vonatkoznak a párttörvények. Tehát nem titkolózhat, ez alól nincs kivétel. A kormányhivatalok – én úgy tudom, hogy – válaszoltak a megkeresésekre, amelyeket ez ügyben kaptak. Ők tiltott pártfinanszírozás gyanúja és adatszolgáltatás elmaradása miatt léptek fel. A törvényeket kell betartassák, és azt teszik” – nyilatkozta Hidvéghi.

Nemcsak a Jobbik, hanem a Simicska Lajos tulajdonában álló plakátokat is tucatjával takarják le a hatóságok. A kormányhivatalok arra hivatkoznak, hogy a magánszemély által megrendelt társadalmi hirdetés – amelyen többek között a miniszterelnököt főnöknek, Mészáros Lőrincet pedig strómannak titulálják – igazából a Jobbik politikai hirdetése. Simicska Lajos egyik hirdetőcégének tanácsadója szerint a kormányhivatalok szabálytalanul jártak el, amikor a korábbi gyakorlattal ellentétben nem tisztázták, ki a megrendelője a plakátoknak.

„A kormányhivatalok semmilyen felvilágosítást nem kértek. Tegnap egyenszövegekkel csak azok a határozatok érkeztek meg, amelyekből egyből levonták a következtetést, hogy bizonyára Jobbik-plakátok, és ennek megfelelően bírságolni is fognak” – mondta Puskár Anett.

Simicska Lajos közleményt adott ki az ügyben: jelezte, hogy közterületi cégei nem jelentetnek meg politikai és közéleti hirdetéseket, amíg hatályban van a plakáttörvény. A nagyvállalkozó által jegyzett írás úgy fogalmaz: az elmúlt hónapokban súlyosan alkotmánysértő szabályrendszert alkottak, hogy a hatalom érdekeivel ellentétes politikai vélemények ne jelenhessenek meg közterületeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!