2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szijjártó: 151 vállalat több mint 32 ezer munkahely megvédését vállalja 75,3 milliárd forint beruházással

Továbbra is a világjárvány határozza meg a politikai köszbeszédet és mindennapi életünket – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a kormány nevében jelentkezett felszólalásra hétfőn a parlamentben napirend előtt. A tárcavezető szerint Európa-szerte zajlik a vita az esetleges lazító intézkedésekről, melyek egy rézét már be is vezették, ezen kívül zajlik a vita az intézkedések előre nem látható következményeiről.

  • Szijjártó: 151 vállalat több mint 32 ezer munkahely megvédését vállalja 75,3 milliárd forint beruházással

Az egészségügyi védekezés a legfontosabb – emelte ki Szijjártó Péter, aki a gazdaság újraindítása kapcsán elmondta, mindenkinek tudnia kell, hogy egy teljesen új típusú világgazdasági verseny indul, ebből az aspektusból pedig elmondható, hogy semmi sem lesz ugyanolyan a világjárvány után, mint volt előtte.

A lazító intézkedések az emberi kontaktusok számának növekedésével járnak, az emberi kontaktusszám-növekedés pedig az egészségügyi ellátórendszerre háruló növekedést vetíti előre a miniszter közlése szerint.

Szijjártó Péter emlékeztetett a korlátozó intézkedések bevezetése alatta az egészségügyi ellátórendszer eszközökkel történő ellátását a kormány meg tudta oldani és ez jelenleg is zajlik.

A politikus tájékoztatása szerint a legutóbbi beszámolója óta 32 repülőgéppel Kínából és 10 kamionnal Európa különböző városaiból szállítottak Magyarországra az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket.

  • 17 millió 516 ezer maszk érkezett, így közel 100 millió az a maszk, ami a világjárvány kirobbanása óta import révén érkezett
  • Az elmúlt egy hét során 620 lélegeztetőgép érkezett, ezeket a vámolás után szakemberek fogják beüzemelni
  • A lélegeztetőgépek használatához szükséges egyéb alkatrészek is folyamatos
  • Az elmúlt egy hétben 525 ezer vírusteszt érkezett

Az elmúlt hétben több olyan hír is felröppent, hogy a Kínából érkezett import termékek minősége kapcsán keltettek olyan híreket, amelyek szerint azok nem felelnek meg az európai szabványnak, de ez nem igaz, mert minden termék, amelyet Kínából importálunk megfelel a kínai szabványoknak, megfelel a rá vonatkozó szabályoknak

– emelte ki Szijjártó Péter.

Hozzátette: a szállítások ezen a héten is folyamatosak lesznek.

Szijjártó Péter felszólalása napirend előtt: 

Napirend előtti felszólalásában Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy át kell venni az európai gyakorlatot és a kormány a munkahelyek védelmének érdekében akár a jövedelmek kilencven százalékát is vállalja át. Szerinte azonnali segítségre van szükség, ezért növelni kell az növelje az álláskeresési támogatást.

Szép gesztus, de nem arra van szükség, hogy teremtsünk annyi munkahelyet a válság után, mint amennyit a válság megszüntetett, hanem most azonnali segítség kell annak érdekében, hogy jóval kevesebb állás szünjön meg, ahol pedig megszűntek az állások, ott az álláskeresők kapják az Európához méltó támogatást

- mondta Burány Sándor.

Burány Sándor felszólalása napirend előtt: 

Az ellenzéki képviselő felszólalására reagálva Szijjártó Péter elmondta, az ellenzék továbbra is segélyezésre akarja alapozni a magyar gazdaság működését.

2010-ben világossá tettük, hagy a magyar gazdaság működését a munkahelyek létrehozására alapozzuk. A segélyek által dominált gazdaságpolitika végeredménye az ország eladósodása. (…) A most kialakult nehéz helyzet még inkább indokolja a munkahelyteremtésre alapuló gazdaságpolitika megerősítését

– szögezte le.

A tárcavezető emlékeztetett, az elmúlt két hétben négy új magyarországi beruházást jelentettek be, amelyek ezres nagyságrendben hoznak létre új munkahelyeket. Felhívta rá a figyelmet, megnyílt a kérelmek benyújtásának lehetősége azon vállalatok számára, amelyek vállalják a munkahelyeket védő beruházások végrehajtását, amihez a magyar állam a beruházott összeg 50 százalékát odaadja. Eddig 151 vállalat nyújtotta be eddig az erre vonatkozó döntését és a 151 vállalat összesen 32 064 munkahely megvédését vállalja 75,3 milliárd forint beruházással, amelyhez a maximális támogatás mértéke 36,7 milliárd forint.

A 151 ilyen készségét bejelentő vállalat közül 124 magyar vállalat, tehát a magyar vállalatokkal való összefogás igenis működik

– tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter válasza Burány Sándornak:

Keresztes László Lóránt felszólalása

Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy ellentmondást látnak a kormányzati kommunikáció és a kormány intézkedései között. Azt mondta, Szijjártó Péter arról posztolt a Facebookon, hogy a tömeges megbetegedések időszakára felkészült a kormány, ehhez képest azt jelentették be, hogy mától életbe lépnek a lazítások.

Azzal folytatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elmondta korábban, hogy nagyjából mostanra tetőzik a járvány Magyarországon, ezért az LMP-s képviselő nem érti, miért pont mostantól kell lazítani a korlátozásokon.

Keresztes azt is hozzátette, hogy a mostanra már tudni lehet, hogy a járvány miatti válság súlyosabb lesz, mint azt gondolni lehetett néhány héttel ezelőtt, ennek ellenére a kormány Mongóliával kötött egy 18 milliárd forintos megállapodást.

Lukács László György felszólalása

Lukács László György a Jobbik parlamenti képviselője felszólalása elején megköszönte mindazok munkáját, akik a járvány elleni védekezéshez hozzájárulnak. Lukács azzal folytatta, hogy szerinte nem az lenne a felelősségteljes magatartás a kormány részéről, hogy plakátokat helyez el a járványügyi védekezés céljából, hanem maszkokat juttat el a városokba. Lukács felszólalásában arra is kérte Szijjártó Pétert, hogy kérdezze meg Kásler Miklós, hogy „… mégis hogy gondolta azt, hogy miután bezárja egyrészt a kórházakat és az egészségügyet, most három nap felkészülési időt hagyva elindítja ezeket az egészségügyi ellátásokat…?”

Juhász Hajnalka felszólalása

Juhász Hajnalka a KDNP képviselője először megköszönte Szijjártó Péternek az állandó és folyamatos tájékoztatást. Juhász elmondta, két dolog látszik egyértelműen. Az egyik, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök folyamatosan érkeznek az országba, a másik, hogy két dologban is egyensúly van, egyrészt a járványügyi védekezésben való előre gondolkodásban, a másrészt pedig a gazdaság újraindításában.

A képviselő asszony hozzátette, a kormány célja nem a segélyek, hanem a munkahelyek megteremtése. Mongólia kapcsán azt mondta, hogy kötött segély hitelezési programról van szó. A két ország a 70 éves diplomáciai kapcsolatát ünnepli, ráadásul Magyarországon 200 mongol diák tanul, így a tudásba való befektetésre is nagy hangsúlyt kap.

A politikus asszony felszólalása végén sok sikert kívánt az érettségizőknek.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!