2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Szijjártó: Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból

A Kína és Magyarország közötti légihíd jól működik, folyamatos a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges áruk szállítása kínai nagyvárosokból - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

  • Szijjártó: Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból

 

Tájékoztatása szerint az elmúlt héten 20 repülővel és - más európai repterekről - 5 kamionnal érkezett kínai áru a védekezéshez Budapestre.

Egy hét alatt 9 820 600 maszkot szállítottak Magyarországra, a járvány kitörése óta összesen 86 247 290-et. Ezen felül még 62 500 150 maszkra van szerződéses állomány - közölte a miniszter, hozzátéve: a múlt héten 215 lélegeztetőgépet is importált Magyarország, és megkezdődött a készülékek működéséhez szükséges eszközök beszállítása is, így például jött 900 betegőrző-monitor és 120 központi monitor.

Védőfelszerelésekből - izolációs köpenyekből, sapkákból, kesztyűkből, arcvédőkből - 20 096 845 termék érkezett az eltelt egy hétben, így eddig összesen 51 498 105, és még van szerződéses állomány 8 086 991 darabra.

A tesztek alkalmazása továbbra is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai szerint történik - mondta a tárcavezető, jelezve, hogy egy hét alatt 1 010 112 tesztet importált Magyarország, és még van szerződés 1 994 137-re.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában újabb 400 ezer favipiravir nevű gyógyszer beszerzésére kötöttek szerződést.

A miniszter Kína mellett köszönetet mondott Kazahsztánnak és Azerbajdzsánnak is a Budapestre tartó szállítmányok esetében a technikai leszállások lehetőségének biztosításáért.

"Továbbra is a folyamatos szállítások biztosítani fogják a folyamatos ellátást, hiszen minden magyar felelős minden magyarért, így határon innen és határon túl is minden magyar számíthat ránk"

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ismertette továbbá, hogy a múlt héten Magyarország adományként 110 ezer maszkot kapott, és a Szentszék kérésére 50 ezer maszkot szállított a Vatikánba az idős papok megvédésére, valamint a Pápai Német-Magyar Kollégiumban szolgálatot teljesítőknek.

Megjegyezte, a világjárvány után el kell majd gondolkodni azon, hogy egy állam erejéhez hozzájárul egy saját légi teherszállítási kapacitás kidolgozása.

A járvány után több következtetést is le kell majd vonni, de az a tanulság már most látható, hogy nem biztos, hogy helyes, ha

"egy stratégiai ágazatban egy komplett kontinens ki van szolgáltatva egy külső tényezőnek"

- tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a nemzetközi politikai életben arról szólnak a hírek, egyes országok milyen módon lazítanak a koronavírus-járvány miatti intézkedéseken. Az erről szóló vita még hosszan fog tartani, az azonban biztos, hogy minél szigorúbbak a korlátozások, annál lassabban terjed a vírus - mondta.

A frakciók két percben reagálhattak a miniszter által elmondottakra.

Szabó Tímea (Párbeszéd) elmondta, hogy az ellene folytatott „gyűlöletkampány” nem fogja eltántorítani a felszólalástól. A képviselő szerint számos ember halálát okozta az ágykiürítés, és kifogásolta azt is, hogy a nagy számú védőfelszerelésből nem jut a lakosságnak. – Elég a mellébeszélésből, tessék a valós problémákkal foglalkozni – üzente a kormánynak Szabó.

Ezt követően Tóth Bertalan (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP) és Varju László (DK) adott hangot nemtetszésének. 

Németh Zsolt (Fidesz) megköszönte a tájékoztatást a miniszternek, és emlékeztetett a védekezés kapcsán, hogy „az enyhítés fázisába érkezett Európa és a nemzetközi közösség”. A vatikáni és a szomszédos országoknak nyújtott segítség kapcsán kiemelte: azoknak komoly jelentősége van a nemzetközi kapcsolataink jövője szempontjából.

Nacsa Lőrinc (KDNP) szintén megköszönte a tájékoztatást, és kiemelte: hétről hétre meghallgathatják, ahogy Szabó Tímea hazudik – utalt a képviselőnő körüli, elmúlt napokban történt botrányokra utalva. Az ellenzék felelősségéről beszélve hangsúlyozta: hazug támadások sorozatát kapja a kormány, miközben a kabinet védekezése eredményes, sikerült ellaposítani a járványgörbét. – A gyűlölködés helyett köszönetet kellene mondani mindenkinek, aki a védekezésben részt segít – mondta Nacsa.

Hír TV /MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!