2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Mik lehetnek a Corvinus-modell buktatói és előnyei?

Az egész felsőoktatásra kiterjesztené a kormány a Corvinus-modellt. Július 1-től állami alapítású alapítvány tartja fenn a Corvinus Egyetemet – ezt kiterjesztenék a többi intézményre is.

  • Mik lehetnek a Corvinus-modell buktatói és előnyei?

Palkovics László innovációs miniszter múlt héten jelentette be, hogy az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni a Corvinus-modellt, aminek a célja, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban.

Szirmay Dávid, a Bors főszerkesztő-helyettese szerint egy profitorientált, elitegyetemet akarnak létrehozni, ahol magasan kvalifikált és nagyon jól megfizetett oktatók és magas tandíjat fizető diákok lesznek, ezáltal pedig a Corvinusból egy európai elitegyetem lesz. „Repkednek a hírek, hogy 4 millió forint lesz a nagydíj. Ezzel nincs semmi baj, ha világon mindenhol bevett szokás, hogy a komoly egyetemeken tandíj van” – mondta. Azonban szerint akkor van gond, hogyha nincs meg a háttér, illetve ha a magas tandíj esélyt vesz el olyantól, aki tehetséges, de nem tud azt kifizetni.

Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap szerkesztője kiemelte, hogy a részletek egyelőre nem ismertek és felhívta a figyelmet arra, hogy kormányzati szereplő nem beszélt tandíj bevezetéséről. Rámutatott, hogy régi probléma szerinte a felsőoktatás szétaprózódása, túl sok intézmény van, miközben a diákok száma csökken. Koncentráltabb, az innovációs igényeknek jobban megfelelő képzésekre van szükség, ez a kormányzati igény – mondta. „Ez egy érzékeny terület, mert lehetnek ennek vesztesei, de összességében mégis nyer rajta.”

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Kárt okozna Magyarországnak egy baloldali kormány Kína-ellenes retorikája?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!