2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Különvélemény: Kövér szerint közpénzt kezel a jegybank

2016. március 3., csütörtök 06:36, frissítve: péntek 19:49

Mi más lenne? – ezekkel a szavakkal kérdezett vissza a házelnök, amikor egy rádióinterjúban arról faggatták, hogy közpénz-e a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyona. Kövér László a közoktatás helyzetét is súlyosabbnak látja párttársainál, köztük a miniszterelnöknél is. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége visszautasította az oktatási államtitkárnak azt az állítását, hogy az önkormányzatok miatt omlott össze 2012-re az iskolarendszer.

A Nemzeti Választási Iroda biztonsági kamerája által rögzített felvételen egyértelműen kivehető, hogy Nyakó István ellenzéki politikust kidobóemberekhez hasonlító kopasz férfiak akadályozták abban, hogy elsőként pecsételje le népszavazási kezdeményezését. A Nemzeti Választási Bizottság kormánypárti tagjai mégis másként értelmezték a látottakat. Kövér László házelnök pedig bizonytalankodott, amikor a katolikus rádió Délutáni találkozás című műsorában kérdezték a kopasz-gate-ről.

„Hát, ha így lenne, akkor fel lennék háborodva. Hogy így volt-e, őszintén mondom, nem tudom megítélni. Tehát van egy hír, és annak van különböző interpretációja, több különböző interpretációja. E tekintetben én azt a hivatalos álláspontot tudom megismételni, hogy nézzük meg, hogy miben kell módosítani a népszavazásról szóló törvényt ahhoz, hogy ilyen, tényleg a demokráciához méltatlan jelenetek ne történhessenek meg” – fogalmazott a házelnök.

„Az alapítvány létesítése után tehát a vagyon olyan mértékű elkülönülésére kerül sor, amely alapján az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét” – így magyarázta kedden a házelnök párttársa, Bánki Erik fideszes képviselő a parlamentben, hogy miért titkosítható törvényesen a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzköltése.

Kövér László nem osztja az érvelést, szerinte a jegybanki alapítványok milliárdjai közpénznek minősülnek:

– Egy MNB által alapított alapítvány, a benne lévő pénz közpénz vagy sem?
– Hát, mi más lenne?

„Akik ma világvégét kiáltanak a Klik néhány milliárdos adóssága miatt, azoknak nem kell aggódniuk, ha elbírtunk az IMF-fel, ha megbirkóztunk több mint 1500 milliárd forintnyi önkormányzati adóssággal, akkor egy Klik sem foghat ki rajtunk.” Hétvégi évértékelő beszédében Orbán Viktor érintette a közoktatás helyzetét is, a miniszterelnök néhány milliárdos adósságról beszélt, noha az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartozásai közelebb voltak a húszmilliárdhoz, mint a tízmilliárdhoz január végén.

A kormányfőnél a házelnök önkritikusabb hangon szólt a rádióinterjúban. „Egyébként én a miniszter úr helyett, meg a miniszterelnök úr helyett is, meg magam nevében is elfogadom a kritikát és vállalom a felelősséget. Valóban, a reformok bevezetése óta eltelt idő alatt már konszolidálódnia kellett volna az új rendszernek” – mondta.

Azt viszont Kövér László is egyértelművé tette, hogy a 2010 előtti oktatási rendszer visszaállítását senki ne várja a Fidesz–KDNP-től. A házelnök úgy fogalmazott, hogy szemben a felsőoktatással, a közoktatásban nincs autonómia, ott az állam irányít.

Közben a Népszabadság magas rangú fideszes forrásoktól úgy értesült, hogy Matolcsy György maga kérte Orbán Viktort a jegybanktörvény módosítására. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!