2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Vezércikk 04:00

Matolcsy rettegett, hogy kitudódnak a részletek?

,

2016. március 3., csütörtök 19:38, frissítve: péntek 19:48

Suttyomban egyezett meg a kormányfő a jegybankelnökkel az MNB-alapítványok gazdálkodásának titkosításról – értesült a Népszabadság. A törvénymódosítást Orbán Viktor nem vitte kormányülés elé. A kancelláriaminiszter ezt az ügyet sem kommentálta, a nemzetgazdasági tárca vezetője pedig megunta a kérdéseket, és faképél hagyta az újságírókat.

Matolcsy járta ki Orbánnál az MNB-költés titkosítását – hirdette címlapján a Népszabadság. Az újságot név nélkül nyilatkozó magas rangú fideszes források úgy tájékoztatták: a kormányfő a miniszterek tudta nélkül egyezett meg a jegybankelnökkel arról, hogy elrejtik a nyilvánosság elől a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodását. Matolcsy György állítólag nem szeretné, ha kiderülnének a milliárdos ingatlanvásárlások részletei.

„Nincs ilyen információm, a Népszabadságban olvastam” –  ezt válaszolta az újság munkatársának a Miniszterelnökség vezetője szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Hivatalosan a kormány nem kommentál, Lázár János a jegybank függetlenségére hivatkozott. „A magyar kormánynak nem dolga, nem joga hogy ebben a kérdésben döntsön, állást foglaljon. Tiszteletben tartja a végrehajtó hatalom, hogy milyen jogszabályokat fogadtak el a törvényhozásban a nemzeti bank státusával, működésével kapcsolatban. Az a meggyőződésem, hogy az ügy végén nincs pont, természetesen, és úgy gondolom, hogy a kormány akkor végzi jól a munkáját, hogyha felajánlja a segítségét akár a törvényhozásnak, akár a nyilvánosságnak, hogy ez a helyzet hogyan oldható meg. A legtöbb, amit a kormány megtehet, hogy az igazságügy-miniszter útján – ha szükséges, akkor – a vita rendezésében vagy a probléma megoldásában közreműködik” – fogalmazott szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter.

Varga megunta

A nemzetgazdasági miniszter egy turisztikai kiállításon hangoztatta ugyanazt, mint Lázár János.

– Van-e még kérdés? Az előbb elmondtam az álláspontomat, szerintem gazdasági tárcavezetőként nem lenne helyes, ha a jegybanknak az intézkedését, a jegybankot érintő kérdéseket kommentálnám.
– Önnel egyeztettek a törvénymódosítással kapcsolatban?
– A magyar parlamentben közel kétszáz képviselő van, minden képviselőnek szíve joga és lehetősége, hogy bármilyen törvénymódosítást kezdeményezzen.
–  Ön tudott róla?
– Na most, ha erről kérdeznek, akkor tovább fogok menni, köszönöm szépen.
– A tejjel kapcsolatban még kérdezhetném?

Varga Mihály ezt követően elsétált.

A jegybanktörvény módosítását a hírek szerint az MNB alelnöke mondta tollba, a tervezetet Bánki Erik fideszes képviselő vette a nevére és nyújtotta be a parlamentnek. A Népszabadság szerint azért ő, hogy ne a kormánynak kelljen vállalnia közvetlenül a felelősséget. A politikus az indokolásban azt írta, hogy a jegybanki alapítványok vagyona már nem közpénz.

– Egy MNB által alapított alapítvány, a benne lévő pénz közpénz vagy sem?
– Hát, mi más lenne?
(Kövér László)

Nemcsak az Országgyűlés elnöke gondolja úgy, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénze közpénz, hanem a bíróság is. A Fővárosi Ítélőtábla január végén jogerős ítéletben mondta ki, hogy a központi bank minden pénze közpénz, elköltésük pedig közérdekű adat. Erre érkezett válaszul március 1-jén Bánki Erik törvénymódosítása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!