2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

21. századi kórházak, brüsszeli stop, csatába hívott polgárok

2016. február 28., vasárnap 19:51, frissítve: csütörtök 12:37

21. századi kórházak, brüsszeli stop, csatába hívott polgárok - 18. alkalommal értékelte az évet Orbán Viktor. A miniszterelnök a beszéd nagyobb részét a migrációnak szentelte. Bejelentette, hogy a kormány a készülő uniós menekültkvótát torpedózná meg a népszavazással.

Esterházy Péterrel indította 18. évértékelő beszédét a miniszterelnök. A helyszín, csakúgy, mint tavaly, a felújított Várkert Bazár volt. „A jó politikai beszédnek mondja ott Gerő elvtárs – fiataloknak mondom 50-es évek –, olyan tervről kell szólnia, amely nem kerül sokba, nagy meglepetést kelt és a népnek is örömet okoz, mire Déry Tibor azt válaszolja neki, hogy a Duna-híd egyik oszlopára akassza fel Farkas Mihályt, a másikra meg saját magát. Ez nem kerül sokba, nagy meglepetés lesz és a népnek is örömet szerez” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök maradt a kommunista vonalnál, bár Orbán Viktor szerint az idő múlásával egyre kevesebbeknek fontos, hogy az ország megszabadult-e a diktatúra kiszolgálóitól. „A ma élő 10 millió magyarországi magyarból 4 millió 800 ezernek nincs személyes politikai emléke a kommunizmusról.”

A kormány megmentette a kórházakat és az iskolákat a fenntartó önkormányzatok adósságának átvállalásával – tért át a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszak értékelésére Orbán Viktor, aki szerint épül a polgári Magyarország. „A vidéki kórházak jelentős többségében 21. századi körülmények fogadják a betegeket, de Budapesten baj van, szükséges megépítenünk egy új, nagy fővárosi kórházat.”

A kormányfő megköszönte a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók munkáját, de ismét megüzente nekik, hogy jelentős béremelésre nincs pénz. „Amit Magyarország ma józan ésszel vállalni tud, hogy minden évben mindenki léphet egyet előre.”

A gazdaság teljesítményéről önkritikusan szólt a miniszterelnök. A befektetőknek adócsökkentést, a bürokrácia megnyirbálását ígérte, cserébe színvonalasabb üzleti kultúrát vár tőlük. „A gazdasági növekedés jelenlegi üteme nem elégséges, és tartóssága sem biztosított. Ez azért van, mert a magyar gazdaság még mindig nem elég versenyképes.”

Orbán Viktor ezúttal is hosszan szólt a migrációról. Úgy fogalmazott, hogy békés népvándorlás nincs, mert a bevándorlók olyan területeket akarnak elfoglalni, ahol mások élnek. A kormányfő szerint vágyálom azt remélni, hogy a muszlimok elfogadják a keresztény Európa játékszabályait. „Nem akarunk és nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és antiszemitizmust importálni Magyarországra. Magyarországon nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, nem lesznek zavargások, bevándorlózendülések, nem lesznek felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak bandák vadászni a feleségeinkre és a leányainkra.”

A miniszterelnök holdkórosnak nevezte Brüsszel bevándorlási politikáját. Mint mondta, Európa vezetői nem hozhatnak olyan döntést, amely súlyosan megváltoztatja az emberek életét akaratuk ellenére.

Orbán Viktor ezúttal a Hajrá Európa, hajrá magyarok fordulattal zárta évértékelő beszédét, amelyet 18. alkalommal tartott meg a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére.

Tóbiás: Orbán Viktor eltévedt

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor hallgatott a társadalom valós gondjairól. Tóbiás József videoüzenetében azt mondta: a miniszterelnök beszéde és a magyar valóság között óriási a szakadék. Példaként említette a külföldre vándorló orvosokat és ápolókat, akikről a kormányfő nem tett említést.

„Orbán nem beszélt a magyar emberek millióinak létválságáról, és már nem is várható el tőle, hogy a valódi megoldást a valódi helyzetre ő megadja. Orbán Viktor eltévedt. A beszédétől függetlenül Magyarország ugyanúgy tagja az európai uniónak, és biztonságát pedig a NATO szavatolja. Nincs olyan beszéd, amely egy miniszterelnöktől ne várná el, hogy a valódi valós problémákra adjon választ” – fogalmazott az MSZP elnöke.

Gál: Orbán Viktor álomvilágban él

A miniszterelnök az LMP szerint is álomvilágban él. A legkisebb parlamenti ellenzéki párt szerint a kórházak nem a kormánynak, hanem azoknak az egészségügyi dolgozóknak köszönhetően működnek még, akik nem hagyták el hazájukat. „Beszédében elhangzott az is, hogy az oktatást és az egészségügyet a Fidesz–KDNP-kormány mentett meg. A Lehet Más a Politika azt szeretné üzenni nekik, hogy az oktatás és az egészségügyet a Fidesz–KDNP és előtte a szocialista kormányzat tette tönkre” – mondta Gál József.

Jobbik: Helyesebb lenne, ha Orbán nem virtuális Magyarországon élne

A Jobbik szerint Orbán Viktor helyesebben tenné, ha nem az urizáló tanácsadói által festett virtuális Magyarországon élne. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője – a cigányságra utalva – azt írta közleményében: a valóság az, hogy Magyarországon is léteznek már olyan falvak és városrészek, ahol párhuzamos társadalom épült ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!