2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Orbán: Megmentettük az iskolákat és a kórházakat

2016. február 28., vasárnap 17:13, frissítve: vasárnap 19:51

21. századi színvonalú kórházakat lát vidéken a miniszterelnök. Orbán Viktor beszédének kétharmadát a migrációnak szentelte.

A polgári kormány megmentette az iskolákat és a kórházakat, a fenntartó önkormányzatok adósságának átvállalásával – jelentette ki évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök megköszönte a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók munkáját, de ismét megüzente nekik, hogy egyszeri, nagymértékű béremelésre ne számítsanak. A kormányfő úgy fogalmazott: a jelenlegi gazdasági helyzetben arra van pénz, hogy az állami alkalmazottak minden évben egyet előre lépjenek. Ezúttal is elmondta, hogy az általa vezetett kormány hitelből nem finanszíroz béremelést.

„A vidéki kórházak jelentős többségében 21. századi körülmények fogadják a betegeket, de Budapesten baj van, szükséges megépítenünk egy új, nagy fővárosi kórházat. Összességében azt mondhatom, hogy köszönjük, és elismerjük a tanárok és az egészségügyi dolgozók munkáját, igazuk van, noha a béremelések folyamatosan jelentősek, nem elégségesek. Sovány vigasz, hogy ez most Magyarországon minden szakmával így van. Amit Magyarország ma józan ésszel vállalni tud, hogy minden évben mindenki léphet egyet előre” – mondta Orbán Viktor.

A gazdaságról önkritikusan beszélt

A gazdaság jelenlegi teljesítményéről önkritikusan szólt a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint javítani kell az ország versenyképességén – ennek egyik eszközét ő is a bürokrácia megnyirbálásában, illetve az állami alkalmazottak egy részének elbocsátásában látja. A kormányfő a befektetőknek adócsökkentést, illetve a gazdaság igényeihez alkalmazkodó szakképzést és technológiai forradalmat ígért, cserébe viszont színvonalasabb üzleti kultúrát vár tőlük. „Hölgyeim és uraim! Megérkeztünk a következő évek legfontosabb kérdéséhez, a gazdasági növekedés jelenlegi üteme nem elégséges, és tartóssága sem biztosított, ez azért van így, mert a magyar gazdaság nem elég versenyképes” – fogalmazott a miniszterelnök.

Beszédének kétharmadát a miniszterelnök a migrációnak szentelte. Orbán Viktor szerint a 21. század második és harmadik évtizede a bevándorlásé, vagy ahogy most is fogalmazott, az újkori népvándorlásé lesz. A kormányfő kijelentette, hogy békés népvándorlás nincs, mert a jövevények olyan területeket akarnak elfoglalni, ahol mások élnek. Ismét kárhoztatta a brüsszeli és a nyugat-európai vezetőket, akik Orbán Viktor szerint az európai átlagember akarata ellenére igyekeznek átalakítani a kontinenst. A muszlim menekülteknek Ázsiában és Afrikában kell segítséget nyújtani, mert ellenkező esetben elindulnak Európa felé – hangoztatta Orbán Viktor.

„A valóság az, hogy számos európai országban a mélyben már régóta épül komótos állhatatossággal a párhuzamos társadalmak világa. A valóság az, hogy ez a természet rendje szerint visszaszorítja a mi világunkat és vele együtt bennünket, gyermekeinket és unokáinkat. A valóság az, hogy az ideérkezőknek eszük ágában sincs átvenni a mi életformánkat, mert a sajátjukat értékesebbnek, erősebbnek és életrevalóbbnak látják a miénknél. Miért is adnák fel azt?” – tette fel a kérdést.

Tüntetők fogadták a meghívottakat

A meghívottakat az épület előtt tüntetők fogadták, az egyik baloldali kispárt, az Együtt ugyanis a Lánchíd utcában demonstrál. A rendezvényt „Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek!” címmel hirdették meg, arra utalva, hogy a hét elején kigyúrt, kopasz férfiak akadályozták meg a szocialistákat abban, hogy népszavazást kezdeményezzenek a vasárnapi boltzárról.

„A mai tüntetés lapvetően arról szól, hogy követeljük vissza a népszavazást a népnek, Orbán Viktor eddig csak népvezérnek gondolta magát, ma már azt gondolja, hogy ő egy személyben a nép, hiszen ő az egyetlen, aki népszavazást kezdeményezhet. De ez nem így van. Folyamatosan fogunk kezdeményezni népszavazásokat, és végig fogjuk verni, akár a vasárnapi boltbezárástól, akár az olimpián, vagy a városligeti betonozáson keresztül a népnek kell döntenie ezekben a fontos ügyekben, nem fogjuk hagyni, hogy Orbán kisajátítsa az országot” – nyilatkozta az Együtt alelnöke.

Orbán Viktor évértékelő beszédét itt megnézheti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!