2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Kezdeményezték „Voldemort nagyúr” mentelmi jogának felfüggesztését

,

2016. augusztus 18., csütörtök 19:20, frissítve: péntek 18:44

A korrupció elleni harc kiemelt sikerének tartja az ügyészség, hogy kezdeményezték a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését. A magát Voldemort nagyúrnak nevező politikus a gyanú szerint tízmillió forint kenőpénzt kért helyi vállalkozóktól egy fél milliárdos uniós pályázat elnyeréséért, ezen felül pedig az elnyert összeg egy részét is vissza kellett volna osztani. A kiszivárogtatott nyomozati iratok szerint az adóhatóság nyomozói a pénz átadásakor a helyszínen voltak, de mégsem avatkoztak közbe.

„A mai napon Polt Péter legfőbb ügyész úr az Országgyűlés elnökénél kezdeményezte Mengyi Roland országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését” – jelentette be Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtöki tájékoztatóján.

Két héttel a botrány kirobbanása után már az ügyészség is úgy látja: a fideszes képviselő igyekezett megcsapolni egy ötszázmillió forintos, szociális szövetkezetek fejlesztésére kiírt uniós projektet.

„Fiktív szerződések, illetőleg túlárazott szerződések révén ennek az elnyerni kívánt összegnek a túlnyomó többségét, látszólagosan teljesítve a pályázatokat, fogják majd a rendszerből kivenni” – ismertette szóvivő.

Egészen pontosan az összeg kilencven százalékát kellett volna a pályázó szövetkezeteknek visszaosztaniuk. Végül a pályázat sikertelen volt, így kifizetés sem történt, ám előtte a felek sokáig alkudoztak azon, hogy ki mennyit kapjon. A lehallgatott telefonbeszélgetések buktatták le végül őket. Álneveken hivatkoztak egymásra, Mengyi Roland például a Harry Potter-filmekből ismert Voldemort nagyúrként hívatta magát. Öt ember ellen folyik nyomozás, közülük ketten már előzetes letartóztatásban vannak.

„Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, másrészt bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérlete megállapítására lehet alkalmas. Az egyik bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedően, a másik pedig öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget” – emelte ki Fazekas Géza.

Mengyi emellett még előre is elkért ötmillió forint kenőpénzt, vagy ahogy ő nevezte: alkotmányos költséget. Az ügyet kirobbantó 168 Óra csütörtökön újabb nyomozati dokumentumokra hivatkozva azt írta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végig ott volt annál a tiszaújvárosi pizzériánál, ahol Mengyi átvette a kenőpénzt. Mentelmi joggal rendelkező politikus ellen csak rajtaütéssel lehet fellépni, ám a nyomozók valamiért nem kaptak erre parancsot.

Lázár a fölfüggesztésre fog szavazni

„Az eddig nyilvánosságra került adatok azt támasztják alá, hogy az eljáró hatóságok mindent törvényesen tettek, minden törvényt betartottak. Kizárt dolognak tartom, hogy bárki ellenkező utasítást adott volna akár a NAV bűnügyi igazgatóságának, akár a rendőrségnek, akár az ügyészségnek. Ez elképzelhetetlen” – fogalmazott a kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János biztosra veszi, hogy felfüggesztik a képviselő mentelmi jogát, és így a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgathatja ki a politikust. „Én természetesen a fölfüggesztés mellett fogok szavazni, nem is kérdés. Tisztázni kell a helyzetet. Ez a képviselőtársam, a Fidesz és a kormányzat érdeke is” – tette hozzá.

Mengyi Roland jogi képviselője a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: ügyfele ártatlan. „Továbbra is azt állítja az ügyfelem, hogy neki semmi köze az ügyhöz annyiban, hogy sem nem kért, sem nem fogadott el vesztegetési pénzt. Akkor fogunk tudni többet mondani, ha netán kiadja az Országgyűlés az ügyfelemet” – fogalmazott Futó Barnabás.

Ez pedig biztosra valószínűsíthető, hiszen a fideszes politikus közleményben jelezte: maga fogja kérni a mentelmi jogának felfüggesztését.

Tekintse meg Fazekas Géza legfőbb ügyészségi szóvivő teljes sajtótájékoztatóját:

Az ellenzék a politikai felső vezetés felelősségét vizsgálná a Voldemort-ügyben. A Fidesz frakcióvezetője viszont továbbra is úgy gondolja, hogy visszaéltek Mengyi Roland nevével. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!