2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Csepreghy: Belső vizsgálat indult a Voldemort-ügyben

,

2016. augusztus 8., hétfő 15:30, frissítve: kedd 09:18

A Hír TV-nek nyilatkozott először Csepreghy Nándor a Voldemort néven elhíresült csalási ügyben. Lázár János helyettese azt mondta: a Miniszterelnökség belső vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, az érintett cégek milyen formában indulhattak uniós pályázatokon. Egy hete a 168 Óra írta meg nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvek alapján, hogy a fideszes Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól nyertes uniós pályázatokért.

„Nincs olyan képviselő, akinek a középiskolai osztálytársainak a száma ne lenne 300-nál több. Tehát annyi ilyen típusú visszaélés van, mint égen a csillag” – Így kommentálja Mengyi Roland ügyét a Fidesz frakcióvezetője.

A 168 Óra írt arról, hogy a Fidesz borsodi erős embere nyomozati iratok szerint 10 millió forintos alkotmányos költségnek nevezett kenőpénz fejében juttatta volna előnyhöz egy fél milliárd forintos keretösszegű pályázat indulóit. A cikk szerint az elnyert támogatás jó részét is vissza kellett volna osztani.

„Ő maga azt nyilatkozta, hogy súlyosan visszaéltek a nevével és egyébként mindenben jogszerűen járt el és minden vizsgálatnak áll elébe. Hogyha a parlamenttől a mentelmi jogát kikérik, akkor ő azt kéri a parlamenttől, hogy adjuk ki” – közölte Kósa Lajos.

A lehallgatási jegyzőkönyvek alapján viszont a szocialisták egyértelműnek tartják, hogy a fideszes képviselő pénzt kért az indulóktól. „Egyértelműen többször említik adott összefüggésben Mengyi Roland nevét is. Én azt gondolom, hogy ez nem egy egyszerű találkozó volt, hanem a konkrét ügy körülményeiről és hát, ugye, az elosztásról szóló találkozók. Az ügyészségnek volna dolga ezzel, azt várjuk az ügyészségtől, hogy ugyanolyan hatékonysággal végezze a munkáját ebben a konkrét ügyben, mint például Rogán Antal joghurtos támadóinak az ügyében” – közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese. Varga László levélben kérte az emberi erőforrások miniszterétől is a szóban forgó uniós pályázat részleteinek tisztázását.

Az ügyet leplező oknyomozó újságíró szerint azonban nemcsak Mengyi Roland lehet érintett – a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint ugyanis a már előzetes letartóztatásban lévő pályázatíró többször is hivatkozik Csepreghy Nándorra. A miniszterhelyettes a Hír TV-nek elismerte, hogy ismerte B. Szilviát, de szerinte az ő nevével is visszaéltek.

„Amennyiben ez szükséges a rendőrség szerint, akkor én nagyon szívesen állok a rendelkezésükre. Sőt! Én, amennyiben nekem erre van jogosultságom, én azt kérem a rendőrségtől, az illetékes szervektől, hogy minden olyan dokumentumot, ami rám vonatkozik, teljes egészében hozzanak nyilvánosságra” – nyilatkozta Csepreghy Nándor.

Azt viszont már a Miniszterelnökség miniszterhelyettese is aggályosnak tartja, ha egy politikus és uniós pénzekre pályázók találkozóin magánérdek is szóba kerülhet.

– Ez a rendszer, hogy kormánypárti szereplők egyeztetnek pályázókkal, ez rendben van?
– Nézze, egy országgyűlési képviselőnek az a feladata, hogy uniós fejlesztési forrásokat a saját választási körzetébe vigyen. Ami azt jelenti, hogy a választókörzetében épüljenek az utak, jöjjenek létre új munkahelyek. Ha ehhez pályázatírókkal kell találkozni, mert az elmúlt rendszerben ők megkerülhetetlen szereplők voltak, ez rendben van. Ezeknek a beszélgetéseknek azonban nem lehet tartalma magánérdeknek, csak közérdekű ügyekben egyeztethetnek, és szerintem az rendben van, hogy európai uniós pályázatok kapcsán olyan forrásoknál, ahol Brüsszelben lehet, hogy Brüsszelben kellett volna pályázni is, találkozni kell ilyen szereplőkkel. Még egyszer mondom, a határvonal, ameddig ez rendben van, az az, ahol közügyekről egyeztetnek, ahogy túllépik ezt a határt, szerintem az nincs rendben. Gondolom, hogy a rendőrségi nyomozás ki fogja azt deríteni ebben az esetben, hogy ez megtörtént-e vagy sem.

Az államtitkárságon egyébként vizsgálat indult. Csepreghy Nándor utasításba adta kollégáinak, hogy vizsgálják ki, az ügyben érintett cégek milyen pályázatokon indultak vagy nyertek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!