2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Belföld

Az ellenzék a kultúra szabadságát félti

A kultúra szabadságát féltették az ellenzéki képviselők napirend előtti felszólalásukban és azzal vádolták a kormányt, hogy rá akarja tenni a kezét a színházakra. Az EMMI parlamenti államtitkára cáfolta a kulturális törvényjavaslattal kapcsolatos ellenzéki vádakat: nem fognak csökkenni az intézmények támogatásai, nem változik a nemzeti kulturális alappal kapcsolatos szabályozás, illetve az önkormányzatok jogai sem sérülnek majd a javaslat elfogadása esetén.

  • Az ellenzék a kultúra szabadságát félti

Most egy olyan területre tévedtek, aminek a politikához semmi köze kéne, hogy legyen. A kulturális törvénymódosítás miatt volt hangos a parlament hétfőn. Az LMP társelnöke a kormánypárti képviselőket támadta. Keresztes László Lóránt úgy gondolja megalapozatlanul és tájékozatlanul akarnak döntést hozni.

Néhány napja a sajtóhírek, egy kiszivárgott kormányzati előterjesztés alapján borzolja a közéletet az önök aljas terve, és ugye megjelent 9 óra előtt 2 perccel az országgyűlés oldalán ez a tizen-egynéhány oldalas javaslat. Szeretném megkérdezni államtitkár urat és képviselőtársaimat, hogy tegyék fel a kezüket akik elolvasták ezt a törvényjavaslatot, tegyék fel a kezüket

- mondta az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt.  

A törvényjavaslat szövegéből induljunk ki, azt szeretném kérni. Az EMMI parlamenti államtitkára szerint a törvényjavaslat elfogadása után átláthatóbb és tisztábbak lesz a fenntartók jogai és azok viszonyai az intézményekkel.

Ha nincs megállapodás a főpolgármester és miniszter között, akkor akár hónapokra, akár egy évre is lebénulhat a színházak támogatása és működése.

A Párbeszéd a szabad gondolkodás kivégzéséről beszélt. Szabó Tímea szerint a módosításnak semmi köze a Katona Színházhoz, a kormány csak így akarja átvenni az irányítást az ágazatban.

Az kell, hogy a színházak maguktól, tőlünk, és minden politikai szereplőtől függetlenül működjenek. Az iskoláknak, az egészségügynek és a kultúrára kapott nem a támogatás ugyanis nem a politikusok, a kormány zsebpénze. Ez az emberek pénze, semmi közük hozzá, hogy mit játszanak a színházban

- fogalmazott Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.  

Ez a törvényjavaslat egyetlen önkormányzatnál sem módosítja a kötelező és az önként vállalt feladatoknak a mibenlétét.

Az EMMI parlamenti államtitkára cáfolta hogy változás történne az önkormányzatok kötelezettségeivel, vagy a nemzeti kulturális alappal kapcsolatban. Rétvári Bence hozzátette: a kormány nem fogja elvenni a támogatásokat a kultúra területén, sőt, növelni is fogják azokat.

Semmiféle autonómiasérelem nem történik, a kormányzat továbbra is azt mondta, hogy mind a független és a közszínházak tekintetében nem csak fenntartja a támogatások mértékét a kultura és a színházak területén, hanem növelni fogja a támogatásokat. Nincs csökkenő forrás, növekedő forrás van. Annyi különbség van, hogy amit az állam tart fönt, ott az állam hoz döntéseket, amit az önkormányzat tart fönn, ott az önkormányzathoz döntéseket, és ahol közösen fizetik a kiadásokat, ott pedig közösen hoznak döntést

- jelentette ki az EMMI parlamenti államtitkára, Rétvári Bence. 

Az államtitkár kitért arra is, hogy Szabó Tímeával együtt most egyetlen olyan képviselő sem állít ki a színházi zaklatások ellen, akik a két évvel ezelőtti metoo botrány során azonnali cselekvést követeltek. Rétvári Bence emlékeztetett: a Párbeszéd politikusa 2017-ben leragasztott szájjal tiltakozott de most egyetlen szóval sem ítéli el a Katona József Színházban történteket.

A kulturális törvényjavaslatról szerdán fog szavazni az országgyűlés.

Kapcsolódó cikkek: 

Így kommunistázott és fenyegetőzött Vadai Ágnes napirend előtt

Hol vannak a petíciók, a leragasztott szájak, a festett monoklis képviselők?

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Diákok vesztették életüket egy buszbalesetben

Diákok vesztették életüket egy buszbalesetben

Balesetet szenvedett egy iskolabusz az indonéziai Jáva szigetén, a szerencsétlenségben legkevesebb 11-en meghaltak, köztük kilenc középiskolás diák - jelentették be helyi hatóságok vasárnap.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!