2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Áder: Augusztus 20-án minden magyar előtt tisztelegni kell

A nemzeti önbecsülés napjának nevezte Áder János augusztus 20-át. A köztársasági elnök ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: ezen a napon nemcsak az államalapító Szent István, hanem a magyar történelem kiemelkedő személyiségei mellett minden magyar előtt tisztelegni kell. A nemzeti lobogó katonai tiszteletadás melletti felvonása után a felújított Kossuth téren 119 honvédtiszt tette le esküjét.

A díszzászlóalj és a nemzeti lovas díszegység felsorakozásával kezdődött az újjáépült Kossuth téren az állami ünnepség. A történelmi zászlók felvonulása után a Himnusz hangjaira felvonták a magyar nemzeti lobogót. A Kossuth téren 119 honvédtiszt tette le katonai esküjét, kétszer többen, mint egy évvel ezelőtt. A honvédelmi miniszter ünnepi beszédében azt mondta, a világ nem lett mára sem kiszámíthatóbb, sem pedig békésebb, mint korábban, ezért a hadseregnek mindenre fel kell készülnie. Hende Csaba szerint csak elkötelezett honvédek képesek érdemben tenni a hazáért. „Csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amely képes gondoskodni a maga védelméről. Arra vállalkoztok, hogy ennek az országnak és ennek a nemzetnek ti legyetek a pallosa. A biztonságunkat bízzuk rátok. A nemzet bízik bennetek, és ti is számíthattok a magyar államra. Szolgáljatok a hazáért mindhalálig!” – mondta Hende Csaba. A felavatott tisztek ősi magyar katonai szokás szerint kardrántással ünnepeltek.

A köztársasági elnök a nemzeti önbecsülés napjának nevezte augusztus 20-át, amikor az államalapító Szent István mellett minden magyar előtt tisztelegni kell. Áder János azt mondta, az ezeréves magyar hagyományok arra tanították a nemzetet, hogy az igazságért és az érdekeinkért magunknak kell kiállni, a magyar nemzet pedig megtanulhatta, az ország függetlensége nem adomány, hanem felbecsülhetetlen érték, amiért meg kell küzdeni. „Amikor augusztus 20-át ünnepeljük, akkor nem csupán államalapító szent királyunk emléke előtt hajtunk fejet, nem csupán azoknak adunk tiszteletet, akik az elmúlt ezer esztendőben előttünk járva megőrizték államiságunkat, tiszteletet adunk egymásnak is, minden magyarnak, hazánk minden egyes polgárának. A mai napon született gyermekektől, a tisztességben megőszült dédszülőkig, a legkisebb falvakban élőktől a fővárosiakig” – fogalmazott az államfő.

Az állami ünnepséget és a tisztavatást a szakadó esőben több százan követték figyelemmel a Kossuth téren.

Országszerte augusztus 20-át ünneplik

Az államalapítás alkalmából országszerte egyházi és családi programok lesznek, a Parlamentben pedig nyílt napot tartanak. Budapesten délután ünnepi szentmisét tartanak a Szent István-bazilika előtt, ezt követően indul a Szent Jobb-körmenet. Este a tűzijátékkal zárul az ünnepnap. Az eseményre a várható rossz idő miatt a kormány biztonsági intézkedésekkel készül, a rakpartokon nem kapcsolják le a közvilágítást, és több menekülési útvonalat is kijelöltek a Lánchíd környékén.

Több millió szál virág a 45. Virágkarneválon

Tizenöt virágkocsi és tíz-tíz hazai, illetve külföldi művészeti csoport vonul ma fel Debrecenben, a 45. Virágkarneválon. A menet a hagyományoknak megfelelően a Nagyállomástól indul, és a Nagytemplom előtt elhaladva a Nagyerdőbe érkezik. A tizenöt virágkocsi feldíszítéséhez több millió szál élő és száraz virágot használtak fel. A külföldi fellépők többek között Boszniából, Grúziából, Lengyelországból és Romániából is érkeztek a cívisvárosba. Az idei karnevál programsorozata egyébként egy új produkcióval is bővül, az új Nagyerdei Stadionban ugyanis ezerötszáz fellépővel rendeznek éjszakai gálaműsort.

Kerry üdvözletét küldi

Nyilatkozatban üdvözölte a magyarokat az ünnep alkalmából az amerikai külügyminiszter. John Kerry azt hangsúlyozza: az Egyesült Államok büszke arra, hogy több mint három évtizedig oltalmazhatta Szent István koronáját, és ezzel szerepe lehetett az örökség megbecsülésében. A politikus arra is kitért, hogy családja mindig is kötődni fog Magyarországhoz, hiszen nagyanyja Budapesten született és nőtt fel. John Kerry szerint azonban a két országot nem csak sokak származási kötődése kapcsolja össze, de összekötik a demokratikus elvek, a gazdasági érdekek, a gazdag kulturális kapcsolatok, valamint a nemzetközi béke és biztonság iránti elkötelezettség is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péter tovább fokozza + videó

Magyar Péter tovább fokozza + videó

Nem blokkolták az internetet Magyar Péter rendezvényén - közölte a rendőrség. Azt is hozzátették: a politikus által közzétett fotókon nem egy internet korlátozására alkalmas eszköz látható, hanem egy szolgálati rádiókészülék.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!