2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A benzines autók felé tolta a keresletet, a dízelek elleni szigorítás

Hiába a dízelek elleni szigorítás, a kereslet nem a elektromos meghajtású kocsik, hanem a benzinesek felé tolódott. A főváros a kötött pályás tömegközlekedés bővítésével csökkentené a környezetszennyezést.

  • A benzines autók felé tolta a keresletet, a dízelek elleni szigorítás

Párizsban csak az Eiffel-torony látszik ki a sűrű szmogból, Budapesten pedig 1 éve volt szmogriadó, akkor az régi, Euro2-es vagy annál szennyezőbb autók közlekedését tiltották be reggel hat és este 10 óra között.

A környezetvédelemért felelős európai uniós szakminiszterek október elején abban állapodtak meg Luxemburgban, hogy 2030-ra 35 százalékkal le kell szorítani az új autóknál az éghajlat-változásért leginkább felelősnek tartott szén-dioxid gáz kibocsátását. A német autógyártók a héten jelentették be, hogy összesen ötmillió dízelautót hívnak vissza. A Mercedes azt tervezi, hogy ezzel párhuzamosan fejleszti a az elektromost autóit: 2022-re ötven modelljük lesz elérhető ilyen meghajtásban, és bővíti elektromos autóinak palettáját a Volkswagen is.

„2025-ben a Volkswagen már egymillió elektromos autót akar értékesíteni. Csakhogy tudjunk viszonyítani, ez úgy nagyjából az akkori termelés 10 százaléka lesz” – mondta Papp László, a Porsche Hungária oktatója.

Csakhogy nem fogynak nagyon az elektromos autók. Még tavaly is mindösszesen 3,1 milliót adtak el belőle a világszinten, Magyarországon is csak nyolcezer van forgalomban – hangzott el egy szakmai konferencián Budapesten.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke azt mondta, még sokáig meglesznek a belső égésű motorok is a piacon, hiába szeretnék a döntéshozók ezeknek a gyártását lejjebb szorítani. Erdélyi Péter azt mondta: bár a dízel autó most a mumus, pedig a benzines autók kétszer annyi CO2-őt bocsátanak ki, mint a gázolajosok.

„Az, hogy majd mit tiltanak ki a városokból és mit nem, ne befolyásolja senki autóvásárlási szokásait. Az, hogy mire kell az autó, mit kell megoldani vele, ez dönti el, hogy melyik autó jobb, és az 'X' évre kiszámított összes üzemeltetési költség, ami befolyásolhatja azt, hogy mit vásárolunk” – mondta Erdélyi Péter.

A főpolgármester-helyettes azt mondta: Budapest is a környezetkímélőbb megoldások felé mozdul el. Az a cél, hogy minél inkább a tömegközlekedést használják a fővárosban.

„Akkor rakjuk le az autónkat, akkor tesszük meg az utolsó pár kilométert tömegközlekedési eszközzel, hogyha úgy érezzük, hogy ez kényelmes, ez épp olyan gyors, bent vagyunk a saját komfortzónánkban. Tehát itt nagyon szoros összefüggés van a járművek állapotával, a szolgáltatás színvonalával és kiszámíthatóságával, tervezhetőségével” – mondta Szeneczey Balázs.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: Budapesten a következő években új buszokat, trolikat, villamosokat helyeznek forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péter tovább fokozza + videó

Magyar Péter tovább fokozza + videó

Nem blokkolták az internetet Magyar Péter rendezvényén - közölte a rendőrség. Azt is hozzátették: a politikus által közzétett fotókon nem egy internet korlátozására alkalmas eszköz látható, hanem egy szolgálati rádiókészülék.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!