2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Sport

Németország negyedszer világbajnok

Joachim Löw csapata a döntőben hosszabbítás után 1-0-ra győzte le Argentínát. A gólt Mario Götze szerezte. A németek történetük negyedik vb-címét szerezték meg.

A győztesnek járó trófea mellett vonultak ki a csapatok a brazíliai labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Németország és Argentína harmadszor találkozott a fináléban.

Az első félidőben az argentinok kerültek közelebb a címhez, a 21. percben Kroos rosszul fejelte hátra a labdát, így Higuaínt hozta helyzetbe, a csatár viszont egyből tüzelt, és 16 méterről a kapu mellé lőtt. Később az argentin támadó azt hitte, javította korábbi hibáját, de mivel lesen kapta a labdát, a gól nem volt érvényes. A németek legnagyobb helyzete egy szöglet után alakult ki, ekkor Höwedes fejese csattan a kapufán.

A második játékrészben Messi előtt adódott a legnagyobb helyzet, de neki sem sikerült a gólszerzés, 11 méterről lőtt a kapu mellé. A 88. percben a németek lecseréltek a vb-gólrekordert Klosét, helyére Götze állt be, ami végül nyerő húzásnak bizonyult.

Mivel a rendes játékidőben nem esett gól, jöhetett a hosszabbítás. Mindkét csapat előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, de nem találtak a kapuba. A döntő a 113. percben dőlt el, ekkor Schürrle beadását Götze vette le mellel, majd kapásból a kapuba bombázott. Az argentinok ezután még próbálkoztak, de gólt nem tudtak lőni, így Németország megnyerte a világbajnokságot.

A németek 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lettek világbajnokok.

Messi lett a legjobb

A döntőben vesztes argentinok csapatkapitánya, Lionel Messi a torna legjobb játékosának járó címmel vigasztalódhatott. A Barcelona támadója négy gólt szerzett a tornán, és négy találkozón is a meccs legjobbjának választották. A vb legjobb kapusa Manuel Neuer lett, a német hálóőr mindössze négy gólt kapott Brazíliában.

Argentínában nem tudták feldolgozni a vereséget

A világbajnokság fináléját követően az egész Maracana fényárban úszott. A győztes németek közben az öltözőben együtt ünnepeltek a Angel Merkel kancellárral. A csapatot ezután több száz boldog szurkoló várta a szállodájuk előtt, ahol folytatódott a fieszta. A drukkerek a szurkolói zónában is önfeledten ünnepeltek a lefújás után. „Csodás, hogy világbajnokok lettünk, főleg hogy ebben a stadionban. Huszonnégy év után végre átélhetjük újra! Ez egy fantasztikus pillanat, őrület! A brazil szurkolók velünk ünnepeltek” – mondta egy német szurkoló.

Az argentin szurkolók letörten nyilatkoztak a döntő után. „Az az igazság, hogy a németek nagyon jók voltak az első félidőben, bár a két csapat egyformán jól játszott. A németek megkapták a lehetőséget, és a lehető legtöbbet hozták ki belőle, meg is lett az eredménye. Mi azonban emelt fővel távozunk, ugyanis a végsőkig küzdöttünk. Megyünk tovább előre.” Buenos Airesben nehezebben emésztették meg a vereséget. A drukkerek üzleteket, autókat, lámpákat rongáltak meg, majd köveket dobáltak a kivonuló rendőrökre. A rohamrendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlattak. A zavargásokban több mint hetvenen megsérültek, köztük tizenöt rendőr, és legalább ötven embert vettek őrizetbe.

A német nagyvárosokban több százezer ember özönlött az utcákra. A forgalom leállt, és görögtüzeket is gyújtottak, komolyabb rendbontás nem volt. A vb egyébként minden nézettségi rekordot megdöntött Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!