2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

Sport

Kós Hubert beváltotta a kapitány reményét, Európa-bajnok lett!

Mind a hét nap született legalább egy magyar érem a Rómában zajló úszó-Európa-bajnokságon. A medencés versenyek szerdai záró napján Kós Hubert győzött a 200 méteres vegyes úszás döntőjében, nagy hajrával megelőzve az olaszok hazai kedvencét, Alberto Razzettit, s karrierje első nagymedencés érmét szerezte meg a felnőttmezőnyben. Hosszú idő után Késely Ajna is visszatért a dobogóra, bronzérmet szerzett 400 gyorson.

  • Kós Hubert beváltotta a kapitány reményét, Európa-bajnok lett!

Sós Csaba szövetségi kapitány már a júniusi budapesti világbajnokság előtt úgy fogalmazott, hogy elvárja Kós Huberttől az áttörést. A Duna Arénában ez azonban nem történt meg, a 19 éves tehetség hiába úszta ki magát olyannyira, hogy rosszul lett a 200 méteres vegyes úszás döntője után, az érmes helyektől és a saját egyéni csúcsától is elmaradt (hatodik lett 1:57,26-tal).

Kós Hubert az a magyar úszó, akiről mindenki tudja, hogy sok van benne (nem véletlenül tartja ő a junior-világrekordot 200 vegyesen), de a legfontosabb pillanatokat elizgulja vagy eltaktikázza, valamilyen láthatatlan erő mindig visszatartja a sikertől.

Mindig visszatartotta – mostanáig.

Kós erősebben kezdett, mint az elődöntőben, de a budapesti vb-vel szemben ezúttal a hajrára is maradt ereje. Gyorson megelőzte az olaszok kedvencét, Alberto Razzettit, aki korábban 400 vegyesen már győzelmet aratott a római viadalon. Kós 1:57,72-es idővel szerezte meg az aranyérmet. Tehát gyengébb időt úszott, mint a vb-n, de egy döntőben csak az érem számít igazán, abból pedig a legfényesebb került a nyakába.

– Az elmúlt három évem rendkívül nehéz volt, rendre lecsúsztam arról, amit elterveztem. Az EYOF-on kezdődött, ahol aranyakat akartam és négy ezüsttel jöttem haza, utána az ifjúsági vb-n századokkal csúsztam ki a döntőből mindkét vegyes számban. Aztán jött a Covid, majd tavaly a budapesti Eb, ahol ötödik, az olimpián pedig huszadik lettem. Úgy nézett ki, hogy soha nem lesz szerencsém, de végre áttört a gát – nyilatkozta a vegyes zónában Kós Hubert.

A friss Európa-bajnok úszó többször elmondta már, hogy példaképként tekint a vegyesúszás tavaly visszavonult királyára, Cseh Lászlóra, és a helyszínen lapunk kérdésére elárulta, hogy az ő rekordját üldözi – egyelőre – eredménytelenül. – A mostani időm abból a szempontból nem érdekel, hogy sikerült nyernem. Volt ugyanakkor bennem egy 1:56,66-os cél, mert az Cseh Laci az Európa-bajnoki rekordja, nyilván attól még messze vagyok, de régóta érzek magamban egy nagy időt, csak még nem jött ki belőlem sem a vb-n, sem most. Remélem, hogy a következő nagy versenyen összejön. Lehet, hogy pont az arany ad majd hozzá erőt, mert most megtanultam, hogyan kell megnyerni egy versenyt.

Késely újra tud mosolyogni

Az elmúlt évek nehéz időszaka után Késely Ajna számára is szinte olyan siker a 400 gyorson megszerzett bronzérem, mintha először állna dobogóra egyéniben. Ő a 2018-as glasgow-i Eb-n három érmet is szerzett (két ezüst, egy bronz), de azóta nem végzett a top háromban, sokszor a negyedik helyen maradt le az éremről, s végül új alapokra helyezte a pályafutását, Turi Györgytől az úszóként tavaly visszavonult Bernek Péterhez ment edzeni. A mostani az első közös érmük egyéni számban.

– A sorozatos negyedik helyek után végre összejött ez a harmadik hely – nyugtázta Késely a döntő után. – Már délelőtt is éreztem, hogy maradt még bennem erő, ez magabiztosságot adott a döntőre. Nagyon jó érzés volt, hogy a táv felét elhagyva még mindig könnyednek éreztem az úszást, aztán láttam a medence szélén a magyarokat, akik szurkoltak és mutatták, hogy milyen jó helyen vagyok.

Túlszárnyalva a budapesti termés

A 400 gyors másik magyar indulója, Fábián Bettina is közel járt a dobogóhoz, de Késely mögött hat tizeddel elmaradva a negyedik helyen ért célba. A zárónap negyedik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna az ötödik helyen végzett 200 pillangón. A 33 éves úszó már korábban emlékezetessé tette magának pályafutása tizedik nagymedencés Eb-jét azzal, hogy a 400 méteres vegyesúszás döntőjében második lett. – Sokkal többet kaptam Rómában, mint amit reméltem – fogalmazott Jakabos. – Szinte már el is felejtettem, hogy két-három hete beteg voltam, és az orvosok azt mondták, ne nagyon eddzek. Kockáztattam, és visszanézve megérte.

A magyar küldöttség öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal zárta a medencés viadalokat, és túlszárnyalta a tavalyi budapesti Eb termését, amelyen 5-3-4 volt a leosztás. Ezzel – csak a medencés úszószámokat tekintve – az éremtáblázat második helyén végzett a házigazda Olaszország mögött.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, szerdai bajnokok és magyar helyezettek. Nők. 50 mell: 1. Ruta Meilutyte (litván) 29,59; 200 pillangó: 1. Lana Pudar (bosnyák) 2:06,81, 5. Jakabos Zsuzsanna 2:09,03; 400 gyors: 1. Marie Isabel Gose (német) 4:04,13, 3. Késely Ajna 4:08,00, 4. Fábián Bettina 4:08,63; 4×100 vegyesváltó: 1. Svédország 3:55,25. Férfiak. 50 gyors: 1. Benjamin Proud (brit) 21,58; 100 hát: 1. Thomas Ceccon (olasz) 52,21; 200 vegyes: 1. Kós Hubert 1:57,72; 400 gyors: Lukas Maertens (német) 3:42,50; 4×100 vegyesváltó: 1. Olaszország 3:28,46.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!