2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

A szövetség imázsát rombolják a tiltott szereket használó sportolók

2016. április 29., péntek 15:25, frissítve: péntek 21:11

A Kajak-Kenu Szövetség imázsát rombolják azok a versenyzők, akik tiltott szer használatával buktak le az utóbbi időben – mondta a Hír TV Középkezdés című műsorában a korábbi szövetségi kapitány. Angyal Zoltán szerint azonban a botrányok ellenére a kajak-kenu hozza a tőle megszokott eredményeket a riói olimpián.

Sokasodnak a botrányok a hazai kajak-kenu sportban. Legutóbb Dudás Miklóst buktatta le biológiai útleve – a versenyző tiltott hormonkészítményt használt, aminek következtében nem volt rendben a tesztoszteronszintje. Korábban Dombvári Bence, Csipes Tamara, valamint Kucsera Gábor bukott le kokain használata miatt.

„Ezeket a dolgokat – gondolok itt a Dombvári-, Csipes Tamara-, Kucsera Gábor-féle történetekre – nem szakmailag ítélem meg, hanem felelőtlenségnek, butaságnak. Dudás Miklós esetét már másként ítélném meg, mert az nagyon komolyan összefügg a szakmával és magával a teljesítménnyel” – fogalmazott Angyal Zoltán.

Dudás Miklós lebukásával edzője, Pál Zoltán, valamint klubja, az Angyalföldi Vízisport Egyesület is rosszul járhat, ugyanis a szövetség tőlük is megvonhatja a támogatást.

„Ezt még vizsgálni fogják, nem tudom, hogy jogilag meg lehet-e tenni azt, hogy az egyesületet büntetek. Nyilván a versenyzőt lehet eltiltani, megvonni tőle kedvezményt, esetleg edzőtábort visszafizettetni vele. Ha az egyesületet is megbüntetem, az az én szememben azt jelenti, hogy az egyesület is partner volt ebben a dologban” – tette hozzá a korábbi szövetségi kapitány.

A korábbi olimpiai bajnok kajakos szerint a mai fiatal sportolók irreálisan magas pénzeket keresnek, amit nem tudnak helyén kezelni. „1998-ban, amikor nyertem egy vb-t kajak 500 méteren, kaptam 240 ezer forintot, a fizetésem pedig 45 ezer forint volt. Tehát azt lehet mondani, hogy a megélhetési költségeimet fedezni tudtam vele, igazán nagy lábon élni nem tudtam volna akkor sem, ha akartam volna. A mai fiatalok – és szűkíteném le a dolgot csak a kajak-kenura – olyan »szerencsétlen« helyzetben vannak, hogy van egy ingoványos családi háttér, és erre kapnak egy, a mai magyar valóságot nézve iszonyatosan nagy mennyiségű pénzt” – mutatott rá Vereckei Ákos.

A botrányok ellenére a kajak-kenu sportágban tervezett tizennyolc olimpiai kvótából tizenötöt már megszereztek, valamint a hiányzó háromra is számítanak.

A Középkezdés teljes adását ma 20 óra 30 perckor láthatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!