2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

„Nem lehetett mit tenni, az az ember bejött, mindenkire rálőtt, és elment”

,

2017. január 1., vasárnap 07:25, frissítve: hétfő 10:45

Hajtóvadászat indult a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője után. A török nagyváros egyik legnagyobb szórakozóhelyén 39-en meghaltak, és 69-en megsebesültek, amikor egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett. Az áldozatok közül 16-an külföldiek, török hírügynökségi jelentések szerint szaúd-arábiai, marokkói, líbiai, libanoni és izraeli állampolgár is van közöttük. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a terrortámadásért.

Az egyik isztambuli szórakozóhelyen lövöldözött éjszaka egy férfi. A támadó előbb a szórakozóhely előtt álló rendőrt és egy civilt lőtt le, majd berontott a Boszporusz partján lévő éjszakai klubba, és automata fegyveréből sorozatot lőtt a tömegre. A támadás pillanatában hét-nyolcszáz ember, török és külföldi fiatal mulatott a diszkóban. Azonnal kitört a pánik, az emberek egymást taposva menekültek, volt, aki a tenger vizébe vetette magát.

A támadás másnapján már eltemették az isztambuli szilveszteri mészárlás egyik áldozatát. Sokan azonban még mindig a halottasház előtt várakoznak, hogy azonosítsák hozzátartozóikat.

Az éjszakai szórakozóhelyhez folyamatosan viszik a virágokat az áldozatokra emlékezve. Az egyik szemtanú beszámolója szerint a korábbi hírekkel ellentétben a tettes nem viselt Mikulás-ruhát.

„Nem lehetett mit tenni. Az az ember bejött, mindenkire rálőtt, és elment. Én is biztonsági őr vagyok. Nem láttam, mert bent voltam, és nem láttam jól, de nem volt Mikulás-ruha. Gépfegyver hangját hallottam. Elfutottam. Mit tehettem volna, elfutottam. Most nagyon idegesek vagyunk mind, a többiek majd elmondják, mi volt” – mondta egy biztonsági őr, Emrah Altun, aki az épületben volt a támadáskor.

Az elkövetőt még mindig nagy erőkkel keresik. A török belügyminiszter bejelentette, hogy megtalálták a gyilkos fegyvert.

„A tettes otthagyta a fegyverét a helyszínen, és elmenekült, kihasználva a felfordulást. A rendőrség dolgozik az ügyön, minden lehetőséget megvizsgál, fáradhatatlanul dolgozik” – nyilatkozta a török kormányfő, Binali Yildirim.

A Hír TV-nek nyilatkozó külpolitikai szakértő azt mondta: az elkövetés módja és a célpont kiválasztása is az Iszlám Államra utal.

„Ez klasszikusan egy Iszlám Állam-célpont: egyrészt külföldiek nagy számban voltak jelen (úgy tűnik, hogy van izraeli áldozat is), ráadásul itt a török elitnek a színe-java mulat a külföldiekkel együtt. Mindenképpen egy olyan támadási pont, amilyet hagyományosan az Iszlám Állam szokott kiválasztani” – mondta Feledy Botond.

„A terrorista kézre kerítésére indított embervadászat folyamatban van. Reméljük, hogy hamar elkapjuk őt” – közölte hajnalban Süleyman Soylu belügyminiszter. Recep Tayyip Erdogan elnök reggeli közleményében az olvasható, hogy „a végsőkig harcolunk, és nemcsak a terroristák ellen, de az őket támogató erők, valamint a hazánkat érő politikai és gazdasági támadások ellen is”.

A hatóságok készültek terrortámadásra. Csak Isztambulban 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, mégsem sikerült megakadályozni a terrortámadást. A rendőrök közül is sokan Mikulás-ruhába öltöztek.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen követőit, a puccsista katonákat, a kurdokat ugyanúgy terroristának tartja, mint az Iszlám Államot. Civil célpontokat azonban csak az Iszlám Állam merénylői támadnak.

Egyes jelentések szerint a támadó arabul kiabált, de ezt a belügyminiszter nem erősítette meg. Egyelőre azt sem tudni, hogy egyedül volt, vagy tettestársai is voltak, akik a terrortámadásban segítették.

Szombaton az Iszlám Állam nyolc feltételezett tagját vették őrizetbe a török hatóságok Ankarában, akik a gyanú szerint szilveszter éjjelén akartak terrortámadásokat elkövetni. Pénteken pedig Adanában állítottak elő harminc embert, szintén az Iszlám Államhoz tartozás vádjával – írja az MNO.

Európában a terrorveszély árnyékolta be az ünnepségeket

A karácsonyi berlini terrortámadás miatt egész Európában fokozottan biztosították a szabadtéri rendezvényeket, de sehol nem történt a törökországihoz hasonló merénylet. Európa után az amerikai kontinens államaiba is beköszöntött a 2017. esztendő. Részletek >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!