2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tűzijáték, pezsgő, kristálygömb, bikini – így ünnepeltek világszerte

2017. január 1., vasárnap 08:50, frissítve: vasárnap 19:45

A karácsonyi berlini terrortámadás miatt egész Európában fokozottan biztosították a szabadtéri rendezvényeket, de sehol nem történt a törökországihoz hasonló merénylet. A világon elsőként a csendes-óceáni Kiribati szigetén közép-európai idő szerint már szombat délelőtt 11 órakor beköszöntött az új év.

Új-Zélandon az aucklandi Sky Tower volt az óévbúcsúztató legfőbb helyszíne. Ezután az ausztráliai Sydney-ben léptek át 2017-be. A Kikötő hídról fellőtt rakétákat másfél millióan követték figyelemmel.

Kelet-Ázsia legtöbb államában a holdnaptár szerint számított január 28-án ünneplik majd az újévet, Japánban azonban a Gergely-naptárnak megfelelően várták 2017-et. Tokió legendás kereszteződésében, a Sibuján 13 óriáskivetítőn számoltak vissza éjfélig.

Bagdadban a Szabadság-torony volt az ünnepségek központi helyszíne, amelyet a 2003-as amerikai invázió előtt még Szaddám Huszein-toronynak neveztek.

Egyiptomban a gízai piramisok adtak pazar hátteret az újévi tűzijátéknak. A látványos fényjáték során a Szfinxet zöld színűre festették.

A terrorveszély árnyékolta be a szilveszteri ünnepségeket Európában, ahol elsőként Moszkvában köszöntötték az új évet. A tűzijáték rakétáit a Kreml területéről lőtték fel a Moszkva folyó fölé. A Vörös téren a csípős hideg ellenére is hatalmas tömeg ünnepelt.

Berlinben a kamionos terrortámadás miatt a hatóságok teljes készültségben vigyáztak a rendre. A többi német nagyvárosban is látványos volt a rendőri jelenlét az utcákon. Kölnben a tavalyi tömeges zaklatások miatt az idén sokkal kevesebben mentek a belvárosba ünnepelni.

Párizsban a francia történelem és sport dicsőséges pillanatairól készített animációt vetítettek a diadalívre.

Londonban egy órával később ünnepelték az új év beköszöntét. Miután a Big Ben órája éjfélt ütött, a Temze fölött látványos tűzijátékot rendeztek.

Európa után az amerikai kontinens államaiba is beköszöntött a 2017. esztendő. Rio de Janeiróban, a Copacabanán a fürdőnadrág és a bikini volt a jellemző viselet.

New Yorkban a Times Square volt az ünnepség központja. Itt egy kristálygömb leereszkedése és konfettieső jelezte az éjfél beköszöntét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!