2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Világszerte megemlékeztek a londoni támadás áldozatairól

2017. március 23., csütörtök 08:18, frissítve: csütörtök 10:34

Világszerte megemlékeztek a londoni merénylet áldozatairól. A vezető politikusok részvétükről és támogatásukról biztosították Nagy-Britanniát.

Szerda éjfélkor elsötétült Párizs legismertebb jelképe. Az Eiffel-torony világítását a londoni terrortámadás áldozatainak emlékére kapcsolták le.

Izraelben szintén emiatt Tel-Aviv egyik kormányzati épületére vetítették ki a brit zászló képét.

A merénylet lett az első számú téma a világ minden részén, a vezető politikusok egymás után jelezték támogatásukat Nagy-Britanniának. Az amerikai elnök telefonon kért tájékoztatást a brit miniszterelnöktől.

„A legfontosabb, hogy az elnök tájékozódott a londoni eseményekről. Beszélt May miniszterelnök asszonnyal, és nemsokára egy írásos beszámolót is kapunk a legfrissebbekről. Világosan elítéljük a westminsteri támadást, amelyet az Egyesült Királyság terrorcselekménynek minősít. Gratulálunk a brit rendőrség gyors reakciójához” –közölte a Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer.

Szintén a londoni események kerültek középpontba a görög miniszterelnök és a német külügyminiszter athéni találkozóján is. Aléxisz Cíprasz szerint a támadás jól mutatja, hogy mennyire háttérbe szorultak az Európai Unió eredeti értékei.

„Ezek az események, valamint a szélsőséges erők és a rasszista retorika megerősödése arra emlékeztetnek minket, hogy milyen fontosak voltak a 60 évvel ezelőtti európai uniós vívmányok, és hogy milyen fontos ezeket napjainkban is megőrizni. Különösen, hogy az elmúlt években szépen lassan elvesztettük ezeket, és egy megosztott és gyenge Európát kaptunk” – jelentette ki a görög miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz.

A német külügyminiszter szerint London a demokrácia jelképe, a merénylet pedig épp ezért szimbolikusnak vehető.

„Minden némettel együtt mélységesen megráztak a történtek, együtt érzek az áldozatokkal és az egész brit néppel. Szerintem nem véletlen, hogy a támadás a brit parlament mellett történt, ez a demokrácia szíve elleni támadást is jelképezte” – mondta Sigmar Gabriel.

A Brit Nemzetközösség több tagállamában, így Ausztráliában is megerősítették a kormányépületek védelmét.

„Az országos rendőrfőnök megerősítette, hogy emelik a rendőri készültséget a canberrai parlament épületénél. Minden ausztrál biztos lehet abban, hogy a hatóságaink, mint mindennap, dolgoznak a népünk biztonságán, különös figyelemmel a forgalmas terekre és a londonihoz hasonló, lehetséges magányos elkövetőkre” – közölte az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull.

Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését Nagy-Britannia miniszterelnökének.

Szerdán délután lövések dördültek el a brit parlamentnél. A brit rendőrség közleménye szerint a támadón és a leszúrt rendőrön kívül három civil vesztette életét a támadásban, negyvenen pedig megsebesültek. Feltehetőleg egy radikális iszlamista követte el a merényletet, de ennél többet egyelőre nem közölnek a hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!