2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Elhunyt a londoni merénylet ötödik áldozata

2017. március 23., csütörtök 08:00, frissítve: csütörtök 11:54

A kórházban hunyt el a londoni merénylet ötödik áldozata. A brit rendőrség közleménye szerint a támadón és a leszúrt rendőrön kívül három civil vesztette életét a támadásban, negyvenen pedig megsebesültek. Feltehetőleg egy radikális iszlamista követte el a merényletet, de ennél többet egyelőre nem közölnek a hatóságok. A következő napokra megerősítették a rendőri jelenlétet egész Nagy-Britanniában, de a terrorkészültségen nem emeltek.

Egy távoli felvételen az látszik, ahogy az ámokfutó végigszáguld autójával a Westminster híd járdáján. A képen az is kivehető, hogy egy nő a Temze folyóba veti magát a hídról.

A támadó néhány perccel később már a brit parlament kerítésének hajtott, és többeket megtámadott. Rendőrök próbálták megakadályozni, hogy átmásszon a kerítésen, egyiküket a merénylő leszúrta. Végül a rendőrök lőtték le a férfit.

Az éppen arra haladó lengyel külügyminiszter is szemtanúja volt az eseményeknek.

„Épp taxival utaztam a Westminster hídon dél felé, tehát az autó bizonyára elhaladt mellettünk, csak nem vettem észre. Épp e-mailt írtam a telefonomon, és a társammal beszéltem. De olyan hangot hallottunk, mint amikor fém ütközik fémhez, és azt gondoltuk, hogy baleset történt. Amikor kinéztünk, akkor láttuk, hogy egy ember fekszik a földön, meg egy másikat is láttunk. Régi újságíró-beidegződésből elővettem a telefonom. Összesen öt személyt láttam a járdán feküdni, és nyilvánvaló volt, hogy szándékos támadás történt” – számolt be Radoslaw Sikorski.

A hídon egy francia középiskolás csoport is volt, közülük hárman sérültek meg. A vízbe ugrott nőt sikerült kisebb sérülésekkel kimenteni.

A parlamentet szinte azonnal lezárták. A brit miniszterelnököt egy titkos alagúton át menekítették ki az épületből. Később részt vett a kormány válságbizottságának, a COBRA-nak az ülésén.

„A támadás helyszíne nem véletlen volt. A terrorista a fővárosunk szívében akart lecsapni, ott, ahol mindenféle nemzetiségű, vallású és kultúrájú ember dolgozik a demokratikus jogokon és a szólásszabadságon. Ezeket az utcákat, ahol a világ legrégebbi parlamentje található, átitatja a szabadság szelleme, ami a világ legtávolabbi részére is kihat. A parlamentünk értékei a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok és a törvényesség – ezt tisztelik és csodálják az emberek világszerte. És éppen ezért válik célponttá azok szemében, akik elutasítják ezeket az értékeket” – nyilatkozta Theresa May.

London polgármestere szerint számítani lehetett egy ilyen támadásra.

„Már néhány éve elég súlyos a biztonsági fenyegetés, ami azt jelenti, hogy nagyon valószínű volt egy terrortámadás. A volt rendőrfőnök azt mondta, nem az a kérdés, hogy egyáltalán, csak az, hogy mikor. Nagyon-nagyon sok alkalommal akadályoztak meg a rendőreink és a biztonsági erők hasonló támadásokat. Minket mint várost nem bátortalanítanak el a terroristák” – reagált Sadiq Khan.

Több száz rendőr vizsgálja a támadás körülményeit. A támadó kilétéről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

„A nyomozás jelen szakaszában nem nyilatkozunk az elkövető személyéről, de úgy találtuk, hogy a nemzetközi terrorizmus támogatta” – mondta a nyomozást vezető terrorelhárítási szakértő, Mark Rowley, hozzátéve, hogy az elkövető kapcsolatban volt az iszlamista eszmékkel is.

Elővigyázatossági intézkedésként a következő napokban megnövelt számban járőröznek a rendőrök a szigetország egész területén. A brit parlament nem tart szünetet, a szokott rendben ülésezik.

A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint nem lehetett nehéz megszervezni a londoni terrortámadást. Tálas Péter kiemelte, hogy a brit terrorelhárítás a merénylet ellenére is az egyik legjobb Európában.

„Ahhoz képest, hogy az Egyesült Királyság az egyik leginkább terrorfenyegetett állam Európában, kevés terrorcselekmény történik. Ez azt jelenti, hogy jó a brit terrorelhárítás, mert nagyon sok terrortámadást akadályoz meg. Alapvetően ezt viszonylag könnyen meg lehetett szervezni. Azt látni kell, hogy ez nem egy olyan típusú terrortámadás, mint mondjuk az egy évvel ezelőtti Zaventem, ahol robbanószerkezetet eszkábáltak vagy szereltek össze, és azt robbantották fel, ez a lehető legprimitívebb” – mondta a szakértő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!