2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Lövöldözés Londonban: egy ember meghalt

,

2017. március 22., szerda 16:22, frissítve: szerda 19:51

Lövöldözés volt szerdán délután a brit parlamentnél. Egy feltételezett merénylő legalább tucatnyi embert megsebesített, majd a rendőrség lelőtte.

A londoni rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket mindaddig, amíg ennek ellenkezője be nem bizonyosodik. A parlamentet lezárták, az alsóház ülését felfüggesztették. A rendőrség először arra utasította a képviselőket és az újságírókat, hogy maradjanak az épületben, azóta pedig megkezdték az alsóház kiürítését.

Sajtóhírek szerint egy fekete ruhás férfi megpróbált bemászni a Big Ben előtti parkba, majd amikor ezt két rendőr megakadályozta, a férfi rájuk támadt és megsebesítette az egyik rendőrt. Szintén sajtóhírek szólnak arról, hogy a férfit lelőtték, amiért megkéselt egy rendőrt. Egy másik támadót menekülés közben ártalmatlanítottak.

A Reuters brit hírügynökség egy fotósa arról számolt be, hogy az épülethez közeli Westminster-hídon sebesültek tucatját látta. Egy parlamenti forrás viszont csak két sebesültről beszélt. Az AP amerikai hírügynökség által idézett szemtanúk szerint egy gépkocsi több járókelőt elgázolt. A parlament előtti téren mentőhelikopter állt, amely nem sokkal ezelőtt felszállt, ám azt nem tudni, hogy sérültet szállít-e.

A rendőrség lezáratta a hídhoz közeli metróállomást is, illetve közleményben arra kérik a lakosokat, hogy kerüljék el a belváros érintett részeit. A helyszíneket érintő metróállomásokon nem állnak meg a szerelvények.

Szemtanúk szerint 40-50 ember menekülhetett el a helyszínről, többen pedig megsérültek a környéken, a mentők a londoni parlament oldalánál, valamint a Westminster-hídon is dolgoznak. Szintén egy szemtanú beszámolója alapján úgy tudni, két sérültet rohammentővel szállítottak kórházba, egy embert pedig újra kellett éleszteni. Hírügynökségi információk alapján a Szent Tamás Kórházban belehalt egy sérült sérüléseibe, egy másik pedig válságos állapotban van. A többi sebesült pontos számáról és halálos áldozatról egyelőre nincs információ.

A környéken lévő két kórházat is lezárta a rendőrség, nem engedik, hogy a dolgozók és a látogatók elhagyják az épületet. Ezzel arra is felkészülnek, hogy ha sérültek érkeznek a kórházakba, akkor el tudják őket látni.

A Westminster-hidat bombakereső kutyákkal is átvizsgálják. Megerősítették a Buckingham-palota védelmét, és leállították a turisták által közkedvelt London Eye-t is.

A támadás napra pontosan az egy évvel korábbi brüsszeli terrortámadás napján történt. A közelmúltban a biztonsági szolgálatok több figyelmeztetést is kaptak terrorakciókról.

Gálik Zoltán Nagy-Britannia-szakértő a Hír TV-nek azt mondta, 2005 óta folyamatos volt a terrorkészültség a szigetországban, hiszen a britek aktívan fellépnek az Iszlám Állam elleni harcban.

„Folyamatos volt a terrorkészültség, ugye, ez a vörös jelzés, ami, ugye, azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet a terrorfenyegetettség, illetve maga a terrorcselekmény, ez gyakorlatilag folyamatosan az elmúlt években és hónapokban érvényben volt. Ugye, éppen ma reggel reagáltak az amerikaiaknak arra a lépésre, hogy nem engednek fel laptopoknál, illetve telefonoknál nagyobb elektronikus szerkezeteket a repülőre. Ez gyakorlatilag azért van, hiszen az Egyesült Királyság aktívan részt vesz most olyan háborús zónákban, konfliktuszónákban, ami hát, az Iszlám Állam, illetve az al-Kaida elleni fellépéssel jár együtt, és hát, folyamatos volt ez a fenyegetettség” – véli a szakértő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!