2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Donald Trump Amerika 45. elnöke

2016. november 9., szerda 08:54, frissítve: csütörtök 11:23

Donald Trump öt, korábban demokrata államban is győzni tudott, és az ingaállamokban is megszerezte az első helyet – ennek köszönheti a győzelmét az első elemzések szerint. Győzelmi beszédében azt mondta, egységet akar teremteni és valamennyi amerikai elnöke akar lenni. Megválasztása ellen több kaliforniai városban tüntetések kezdődtek, Hillary Clinton pedig ki sem állt a hívei elé a vereség után.

Amerika nevét skandálva köszöntötték a hívei a megválasztott amerikai elnököt. Donald Trump minden előrejelzésre rácáfolva szinte kivétel nélkül elhozta a billegő államokat.

„Nekünk nem kampányunk volt, hanem elképesztő mozgalmunk, aminek több millió keményen dolgozó amerikai a tagja” – kezdte beszédét Donald Trump.

A kampánykijelentésekkel ellentétben Trump csak az egységről, az ellentétek elsimításáról beszélt, és azt mondta, szavazatoktól függetlenül minden amerikai elnöke szeretne lenni.

„Épp most hívott Hillary Clinton. Gratulált nekünk, nekünk a győzelemért, én pedig gratuláltam neki és a családjának a keményen végigküzdött kampányért. Ő is keményen küzdött, kitartóan és sokáig. Köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak is az országunk nevében. Most itt az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság által okozott sebeket. Össze kell fognunk, minden demokratának, republikánusnak és függetlennek” – emelte ki.

„A csendes többség Trumppal van” – volt olvasható egy a plakáton, és ez legalábbis a fehér amerikaiakra valóban igaz. Clinton a fehér amerikaiakat alig tudta megszólítani: csak 37 százalék szavazott rá, míg Trumpra majdnem 60 százalék. Ezzel szemben a feketék 88 százaléka Clintonra voksolt, és csak 8 százalékuk támogatta Trumpot. Ugyanakkor a spanyol ajkúak és ázsiai származásúak harmada is Trumpra szavazott.

„Akikről eddig megfeledkeztek, azokról ezután nem fognak megfeledkezni. Rendbe tesszük a belvárosokat, felújítjuk az autópályákat, utakat, iskolákat, kórházakat, újjáépítjük az egész ország infrastruktúráját” – ígérte Trump beszédében.

A demokratáknak joguk van csalódottnak lenni

A másik oldalon, a demokratáknál helyi idő szerint éjfél körül romlott el a hangulat. Addig kicsivel Clinton vezetett, utána viszont sorra bukta el a kulcsfontosságú államokat, olyan keleti parti államokban is vesztett, ahol pedig esélyes volt. Clinton helyett a kampányfőnöke beszélt csak.

„Hát, emberek, tudom, hogy régóta vannak itt és hogy egy nagyon hosszú kampányon vagyunk túl. Még számolják a szavazatokat, sok államban nagyon szoros az eredmény, de az már biztos, hogy a mi részünkről több nyilatkozat nem lesz ma este. Menjünk aludni, aztán meglátjuk, mit hoz a holnap” – szomorkodott John Podesta demokrata kampányfőnök.

Az elnökválasztással párhuzamosan sok államban képviselő- és szenátorválasztást is tartottak, ezeket is a republikánusok nyerték és így 2010 óta először lesz olyan, hogy a képviselőházi és a szenátusi többség is ugyanolyan pártállású, mint az elnök.

Sokkolta az emberek Trump győzelmének híre - erről tudósította a Hír TV-t Bostonból Felcsuti Balázs, közgazdász.

Minden megváltozott Amerikában a választások után, az utca embereinek hangulata is gyökeres fordulatot vett. Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója tudósítása.

Barack Obama is gratulált, csütörtökön fog tárgyalni a republikánus jelölttel. De ki, hogyan értékeli Donald Trump győzelmét? Borbély Tamástól a legfrissebbek déli 12 órakor:

Megtartotta győzelmi beszédét Trump – mi volt a fő üzenete? Kaló Máté Amerika-szakértővel beszélgettünk. Trump győzelmét egyértelműen a brexithez hasonlítják – kapcsoltuk Nagy Viktort, a Portfolió.hu vezető elemzőjét. Borbély Tamás, a Hír TV külpolitikai szerkesztője pedig a legfrissebbekről számolt be délelőtt 10 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!