2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Megrázta a piacokat Trump győzelme

2016. november 9., szerda 10:09, frissítve: szerda 14:05

Trump győzelme legalább akkora meglepetés a nemzetközi piacoknak, mint a brexit volt. Az arany mint menekülési befektetés árfolyama órák alatt 5 százalékkal drágult. A mexikói peso árfolyama viszont összeomlott és történelmi mélyponton van, hiszen Trump falat ígért a mexikói határra és felmondaná a két ország közötti szabadkereskedelmi egyezményt.

Meredek zuhanás a tokiói tőzsdén: a Nikkei árfolyama több mint 5 százalékos zuhanással válaszolt arra a hírre, hogy Donald Trump lesz a következő amerikai elnök. A jegybank rendkívüli ülést hívott össze. A megválasztott jelölt ellenzi a globális szabadkereskedelmi egyezményeket. A mexikói peso árfolyamat gyakorlatilag összeomlott, Trump ugyanis a bevándorlók megfékezésére fal építését ígérte a kampányában.

„Trump azt mondja, deportálni kell a bevándorlókat, újra kell tárgyalni a kereskedelmünket. A mexikóiak aggódnak. […] Szomszédok vagyunk, és egy ilyen országvezetés a többi országnál jobban érint bennünket” – jegyeztem meg Leonardo Nunez mexikói Amerika-szakértő.

Kubával Washington a demokrata Barack Obama elnöksége alatt állította vissza a diplomáciai kapcsolatot, ezért a karibi országban sem mindegy, mit hoz a Fehér Ház új lakójának politikája. „A kubai nép nagyon aggódik Trump győzelme miatt. Szerintem ez messze nem javít, nem pozitív a kubai–amerikai kapcsolatok szempontjából” – vélekedett egy kubai.

Az egyik frankfurti piaci elemző szerint a befektetők mindent fekete-fehérben látnak, ezért nyilvánvaló, hogy a piacok zuhanással reagálnak a republikánus jelölt győzelmére. „Donald Trump tipikus zöldfülű. Nem tudjuk, mit képvisel, nem tudjuk, hogy vajon keresztültolja-e azt, amit a választási kampányban mondott. Ha igen, az végzetes lehet, de szerintem pártja, a republikánusok keményen ellenezni fogják” – nyilatkozta Robert Halver, a Baader Bank piaci elemzője.

A világ vezetői sorra gratuláltak Donald Trump sikeréhez. Az orosz elnök táviratot küldött a megválasztott republikánus jelöltnek. Vlagyimir Putyin ebben kifejezte reményét, hogy együtt tud majd működni Trumppal azért, hogy kivezessék az orosz–amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, és megoldják a nemzetközi politika és biztonság problémáit.

Az ausztrál kormányfő is hasonló szellemben nyilatkozott. „Az amerikaiak megértik, nincs szorosabb szövetségesük, barátjuk, mint Ausztrália. A két ország nemzeti érdeke tartós, kapcsolatunk továbbra is erős lesz. Folytatjuk az együtt elkezdett munkát. Sok eddigi elnökkel dolgoztunk korunk kihívásain, legyen szó globális terrorizmusról vagy a gazdaság stabilizálásáról” – emelte ki Malcolm Turnbull kormányfő.

A német külügyminiszter örül, hogy véget ért a választási kampány, mert mély sebeket okozott, de el kell fogadni a választás eredményét. A szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier hozzátette, nem tudni, Donald Trump miként vezeti majd az Egyesült Államokat, és hozzá kell szokni ahhoz, hogy csökken az amerikai külpolitika kiszámíthatósága.

Dél-Korea viszont örül Donald Trump győzelmének, mert nem fog változni Washington álláspontja a kommunista Észak-Koreával szemben, amely számos atomkísérletet hajtott végre. „Trump jelezte, hogy a világ előtt álló legnagyobb probléma a nukleáris veszély, és nemzetbiztonsági csapatával olyan álláspontot képvisel, amely Észak-Koreát kemény nyomás alá helyezi” – emlékeztetett Yun Byung-se dél-koreai külügyminiszter.

Melania Trump szülővárosában, a szlovéniai Sevnicában nem az indexek befolyásolták a hangulatot, a helyiek annak örültek, hogy településükről származik a leendő first lady.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!