2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Orbán: Micsoda nagyszerű hír

2016. november 9., szerda 11:21, frissítve: szerda 13:52

A magyar miniszterelnök az elsőkként gratulált Donald Trump győzelméhez, Martin Schulz is elismerte a republikánus jelölt sikerét.

Az elsők között gratulált Donald Trump győzelméhez Orbán Viktor. A miniszterelnök angolul írt üzenetet Facebook-oldalára, melyben nagyszerű hírnek nevezte a republikánus elnökjelölt győzelmét.

„Működik a demokrácia” – így reagált a nemzetgazdasági miniszter Donald Trump győzelmére. Varga Mihály azt mondta, az amerikai nép hozott egy döntést, amit tiszteletben kell tartani és el kell fogadni.

„Nyilván minden új elnök egy új korszakot hoz, ebből a szempontból egy új időszak következhet el a magyar–amerikai kapcsolatokban is. Ez nem kell hogy érintse a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatokat, a gazdasági kapcsolataink az elmúlt időszakban is kifejezetten jók voltak, egyre több amerikai cég választ bennünket befektetési országként. Én nagyon bízom benne, hogy egy olyan új elnök, aki a gazdaság világából érkezik, érteni fogja azt, hogy mi annak az előnye, hogyha Európában, a közép-európai térségben további amerikai befektetések érkeznek, amelyek az amerikai gazdaságnak is jók, és jó Közép-Európának, Magyarországnak is” – nyilatkozat a tárcavezető.

Az Orbán Viktorral régóta vitában álló Európai Parlament elnöke is gratulált Trumpnak, Martin Schulz azonban hozzátette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Az orosz elnök táviratot küldött a megválasztott republikánus jelöltnek: Vlagyimir Putyin kifejezte reményét, hogy együtt tudnak majd működni Trumppal abban, hogy jobbá tegyék az orosz–amerikai kapcsolatokat és megoldják a nemzetközi politika és biztonság problémáit.

Az uniós politikusok is sorra gratuláltak, különböző megjegyzéseket hozzáfűzve Donald Trump győzelméhez. Többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Guy Verhofstadt, a Liberálisok vezetője pedig összefogásra szólított az unión belül, mert szerinte a választás eredménye meggyengítheti az európai egységet. Részletek Arató Lászlótól, a Hír TV brüsszeli tudósítójától délben:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!