2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Balaton retró 10:55

Gazdaság

Ezzel ötmilliárd forintot spórol meg hazánk

Ötmilliárd forint kamatot spórol meg Magyarország azzal, hogy augusztus 12-ig visszafizeti a Nemzetközi Valutaalapnak a 2008-ban felvett hitelt – közölte a nemzetgazdasági miniszter a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában.

Varga Mihály azt mondta: az előtörlesztés fedezete az állampapírokért kapott pénz, illetve a jegybanknál vezetett devizaszámla, vagyis új hitelt nem kell felvenni. Orbán Viktor miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen jelentette be szombaton, hogy a Gyurcsány-kormány idején felvett kölcsön idő előtti visszafizetésére utasította a gazdasági tárca vezetőjét. Az előtörlesztendő összeg 2,2 milliárd euró. A kormánnyal párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága is úgy döntött, hogy előtörleszti a jegybank által felvett IMF-hitelt.

Ősszel mindenképp döntés születik

A nemzetgazdasági miniszter a műsorban a devizahitelesek megsegítéséről is beszélt. Varga Mihály azt mondta: szerdán találkozik a bankszövetséggel, kedden pedig a devizahitel-károsultakkal – de ha nem születik egyezség, a kormány ősszel akkor is dönteni fog az adósmentés mikéntjéről.

– Hogyha nem lesz megállapodás, a kormány ősszel akkor is lépni fog, tehát szeretnénk, ha az érintettekkel folytatott egyeztetések végén lenne egy olyan javaslat, amit mindenki el tud fogadni. De ha ez nem történik meg, akkor a kormány maga fog döntéseket hozni – tette hozzá Varga.

Jöhet a luxusáfa

A miniszter a luxusáfa bevezetéséról is szót ejtett. Varga Mihály szerint az új kulcs miatt az emberek továbbra sem külföldön fogják megvenni a drágább ékszereket, ruhákat és autókat. Egyben arra számít, hogy az unió ezúttal engedélyezi majd a luxusáfa bevezetését.

Európa több országában létezik már luxusadó, például Franciaországban és Görögországban. Romániában pedig szeptembertől terhelné jövedéki adó a luxuscikkeket.

Le tudják zárni a múltat

Növeli az ország iránti bizalmat az IMF-hitel előtörlesztése a Fidesz szerint. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője azt mondta: a magyar emberek kemény munkájával három év alatt sikerült visszafizetni a baloldal ámokfutásának az árát. A kormány ezzel le tudja zárni a múltat, nagyobb lesz az ország mozgástere, és több összeg jut a családok és vállalkozások támogatására. A szóvivő emlékeztetett: a Gyurcsány-kormány 2008-ban vette fel a mai áron 2200 milliárd forintnak megfelelő hitelt. Ebből fizették ki a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét is. „A Gyurcsány–Bajnai-kormányok minden egyes hivatalban eltöltött napja milliárdos kárt okozott Magyarországnak” – fogalmazott.

Az Együtt-PM propagandahúzásának tartja

A kormány propagandahúzásának tartja az Együtt-PM a IMF-hitel törlesztését. A Bajnai-féle ellenzéki szövetség közleményében azt írta, a kormány elhallgatja, hogy a törlesztésre újabb hitelt kell felvenni, amit drágábban kell megvenni a piacról.

Az Erste megegyezésre számít

Megegyezésre számít a kormánnyal a devizahitelesek ügyében az egyik nagy osztrák bank, az Erste vezérigazgatója. Andreas Treich szerint az Orbán-kormány legutóbbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy megállapodás lesz a gazdaság és a politika szereplői között. A döntéshozók figyelmét ugyanakkor arra hívta fel, hogy bankok nélkül nincs gazdasági növekedés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!