2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Balaton retró

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Egyre engedékenyebbek a bankok

Egyre engedékenyebbek a bankok a devizahitelesekkel az egyik követeléskezelő-cég ügyvezetője szerint. A rugalmasság feltehetően annak köszönhető, hogy egyre több behajtás eredménytelen, az elárverezett ingatlanokra pedig alacsony a kereslet. A bajbajutott adósok még mindig nagyon keveset tudnak a lehetőségeikről, ezért a fővárosban előadássorozatot tartottak az érdeklődőknek.

Még pszichológus is tartott előadást az egyik bevásárlóközpontban rendezett devizahiteles konferencián. A dráguló törlesztőrészletek nemcsak a pénztárcát, hanem az adóst is megviselik – a szakember ezért stresszoldó és problémakezelő technikákról beszélt.

A banki szakjogász azt mondta: a devizahitelek elterjedésénél a pénzintézetek nem adtak kellő felvilágosítást az ügyfeleknek. Az viszont az állam felelőssége lett volna, hogy erre rákényszerítse őket. „Ha nincs meg a megfelelő jogszabályi keret az információ nyújtására, akkor ez elől nyilvánvalóan a piaci szereplő menekülni fog. Ha meg is van az előírás, de ezt nem tartják be, ott van az állam szerepe ismét” – nyilatkozta Glatz Ferenc banki szakjogász.


Az egyik követeléskezelő-cég ügyvezetője szerint az eredménytelen behajtások és a piacon lévő ingatlanok száma nő, a fizetőképes kereslet viszont csökken. Ezért a bankok egyre engedékenyebbek. „Nagyon sok idő telik el, és nagyon sokáig reménykednek, – talán túlzottan is – az emberek anélkül, hogy konkrét lépéseket vagy jogi lépéseket tennének. Az emberek azt hiszik, hogy csak a bank tudna velük szemben fellépni, vagy a végrehajtó, és nem igazán vannak azzal tisztában, hogy nekik is vannak jogaik, lehetőségeik, méghozzá elég széles skálában” – szögezte le Hajós István, az EDF Global Kft. ügyvezető igazgatója.  

Az adós is perelhet

Akár az adós is beperelheti a bankot, ha a pénzintézet szabálytalanul járt el. „Minden egyes szerződést egyedileg kellene megvizsgálni, hiszen bár ezek gyakran egy sémára épülnek, viszont nagyon fontosak lehetnek a szubjektív körülmények. Azok, hogy milyen tájékoztatást kapott az ügyfél, milyen feltételeket tárgyaltak meg vele, mik az ő egyéni, személyes körülményei, tehát ezeket mind-mind vizsgálni kellene” – fogalmazta meg Veres Zoltán jogi szakértő.

A pórul járt adósok egyénileg vagy pertársaságokon keresztül már százas nagyságrendben indítottak pereket. Jogerős ítélet egyelőre még egyikben sem született.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!