2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben – Ukrajna NATO csatlakozása azonnali világháborúhoz vezetne + videó

  • Háború Ukrajnában és Izraelben – Ukrajna NATO csatlakozása azonnali világháborúhoz vezetne + videó

Alar Karis észt elnök országa további támogatásáról biztosította csütörtökön Tallinnban ukrán hivatali kollégáját, Volodimir Zelenszkijt.

„Észtország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, mindaddig, ameddig a háború tart” – mondta Karis.

A balti állam 2027-ig évente bruttó hazai termékének (GDP) 0,25 százalékát szánja Ukrajna támogatására, amely összességében a háború kezdete óta 1,2 milliárd eurót fog kitenni.

„Folyamatos a tárgyalás a NATO és Ukrajna között. Valamint az Európai Unió és Ukrajna között. Az is látszik, hogy Zelenszkij most a három balti államban tett látogatást mind a három államtól fegyvert, pénzt és nagyon sok egyebet kért. Nagyon érdekes volt Zelenszkij hozzáállása, aki először kifejezte háláját és köszönetét, majd az összes nyugati ország felé címezve azt mondta, hogy micsoda dolog, hogy nem adják át a legmodernebb fegyvereket és ezért a nyugatot terheli a felelősség sok ukrán katona haláláért. Hozzátette azt is, hogy Ukrajna a NATO-t védi. Na most ezek a mondatok tényszerűen nem igazak. Az észtek abból indultak ki, hogy mivel Észtország komoly ellenségként tekint Oroszországra és fenyegetettséget érez, ugyanezt érzi a másik két balti állam is. A lengyelek, britek, skandinávok az összes többi európai ország nem, vagy sokkal kevésbé. Ezért az észtek elhatározták, hogy az ukrán nemzeti jövedelem 0,25 százalékát adják át 4 éven keresztül Ukrajnának.”

- mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Jens Stoltenberg rendkívüli ülésre összehívta a NATO–Ukrajna Tanácsot, melyet tavaly azért hoztak létre, hogy szorosabbá tegyék a szövetség és Kijev közötti együttműködést.
Arra a döntésre jutottak, nem adnak több fegyvert Ukrajnának.

Közben az ukrán Honvédelmi Minisztérium részéről érkezett bejelentés szerint 90 milliárd forintnyi hrivnya jogsértés történt.

„4 hónap alatt loptak el ennyit a minisztériumban. Nem a csapatoknál, ezt csak a minisztériumban! Ettől kezdve csodálatos dolog, hogy elmondják, hogy Ukrajnában nincs korrupció. (…) Láthattuk Zelenszkijt gyönyörű zöld pulóverében, tényleg megható ahogy beszélt, de Ukrajna ma sem az Európai Unió, sem a NATO felvételre nem alkalmas. Ebből az Európai Unióba fel lehet venni 10-15 év múlva, az messze van. A NATO-ba nem, mert az azonnali harmadik világháború veszélyét jelenti” - mondta Nógrádi György.

Donald Trump megkérdőjelezte egyik ellenfele, Nikki Haley „amerikaiságát”. A színesbőrű politikust azzal vádolta meg Trump, hogy nincs érvényes állampolgársága, így nem jogosult az elnöki pozícióra. Trump egyébként nem először hivatkozik a származásra, mint kritériumra.

„Ami Trump helyzetét illeti, a legutóbbi felmérések szerint 0,6 százalékkal vezet Biden előtt országosan. (…) A felmérések szerint Nikki Haley-nek lenne a legnagyobb esélye Bidennel szemben.” - mondta Magyarics Tamás, Amerika-szakértő.

Ismét hadköteles korú férfiak próbáltak a Tiszán keresztül próbáltak Ukrajnából elmenekülni.

„Nagyon sokan próbálnak mindenféle lehetséges úton-módon elmenekülni az országból. Nyilván ezek illegális lehetőségek. Nem szeretnék, ha elvinnék őket katonának. Kárpátalján minden naposak az ilyen esetek. Most annak ellenére, hogy nagyon hideg van, kőkemény téli időjárás van, most is akadnak olyanok, akik a Tiszán keresztül próbálnak átúszni akár Magyarország, akár Románia irányába és menekülnek. Az elmúlt 1-2 napban két ilyen eset is történt.” - fogalmazott Dunda György, a HírTV kárpátaljai tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!