2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Csörte

Csörte: A Fidesznek ereje van, a Fidesz tényező a néppártban

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Úgy döntöttek, hogy nem döntenek: továbbra is felfüggesztett tagja maradna a Fidesz a néppártnak. Mit lép erre a Fidesz? Négy vitapartner: a pást baloldalán Závecz Tibor és Szakonyi Péter a jobboldalon pedig G. Fodor Gábor és Gajdics Ottó.

  • Csörte: A Fidesznek ereje van, a Fidesz tényező a néppártban

 

A múlt héten A nyolcas című műsorunkban Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője arról beszélt, pártja nem adja fel könnyen azt a küzdelmet, ami az Európai Néppárt politikai irányáért, a lelkéért folyik. Szerinte arról is szó van, hogy milyen hatékonysággal tud a kormánypárt fellépni magyar érdekek védelmében. Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője úgy látja, a politikus megfelelően összefoglalta azt, hogy amennyiben az Európai Néppárt hajlandó azon az úton haladni, amin haladt akkor, amikor a Fidesz belépett, akkor marad, ha nem hajlandó, akkor új utakat kell keresni.

Egymás foglyai az Európai Néppárt és a Fidesz, nem tudnak egymással mit kezdeni Závecz Tibor meglátása szerint. A Závecz Research alapító-ügyvezetője úgy gondolja, a Fidesz keresi a helyét. Mint fogalmazott egy intenzív helymeghatározás folyik, amely során sok gondolatkísérletet fogalmaz meg többek között Orbán Viktor miniszterelnök is.

A néppárt számára fontos a Fidesz, mert ha nem lenne így, akkor már régen valamilyen döntésre jutottak volna akár a bölcsek segítségével, akár nélkülük

– mutatott rá G. Fodor Gábor. A Századvég Alapítvány elnöke a helyzet konzervatív vonására rámutatva elmondta, mind a néppártban, mind pedig a Fideszben ott van egy félelem a sötétbe ugrástól, mert az a kérdés, mit nyerne és mit veszítene a néppárt, ha a Fideszt nem tudná a soraiban.

Ez átrendezné az európai politikai csatateret, az erőviszonyokat és a néppárt súlyát is megbolygatná az európai csatatéren. A Fidesz számára azért rizikós ez a lépes, mert bár új utakat lehet keresni, mégis csak egy megszokott környezetből kilépve új szövetségekkel kell megváltoztatni az erőviszonyait annak a politikai erőtérnek, amelyben mozog, vagyis semmi meglepő nincs abban, hogy húzódik a döntés

– tette hozzá G. Fodor Gábor, aki szerint ez a történet arról szól, hogy a néppárt számára fontos a Fidesz.

A Fidesznek ereje van, a Fidesz tényező, mert ha kilépne, akkor szakítaná a néppártot, mert nem egyedül távozna és megborítaná az európai viszonyokat. A Fidesz azért is tényező, mert amit mond, annak van jelentősége Európában (…) A Fidesznek nemhogy leértékelt, hanem felértékelt szerepe van az Európai Néppárton belül, illetve az egész európai politikán belül

– adott hangot véleményének a Századvég Alapítvány elnöke.

Úgy fogalmazott, nem csak „szájkarate” folyik a néppárti viták homlokterében, mert ha úgy áll a helyzet, akkor a Fidesz valóban ki fog lépni.

Szakonyi Péter úgy látja, a mostani patthelyzet senkinek sem jó. A Napi.hu főmunkatársa rámutatott, az erősítheti a Fideszt, hogy Várhelyi Olivér személyében magyar ember tölti be uniós bővítési biztosi posztot, ugyanakkor szerinte az, hogy Matteo Salvini vezette pártszövetség Emilia Romagna tartományában a hétvégén nem győzte le a baloldalt, megingathatja azokat, akik a néppártól való elszakadás mellett, az új utak keresése mellett állnak, hiszen azt láthatják, hogy mégsem olyan erős a volt olasz belügyminiszter vezette jobboldal.

A teljes adás:

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!