2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Demszky nem érez felelősséget

2017. február 14., kedd 09:55, frissítve: kedd 11:20

Nem érez felelősséget a 4-es metróberuházással kapcsolatos szabálytalanságok miatt Demszky Gábor – erről a Budai Liberális Klubban beszélt a volt főpolgármester. A napokban nyilvánosságra hozott OLAF-jelentést egyoldalúnak és megalapozatlannak tartja az egykori SZDSZ-es városvezető. Demszky azt álltja: nem látott rá a BKV ügyeire – egyúttal azt hangoztatta: büszke a metróberuházásra.

Szinte ugyanannyi újságíró volt jelen, mint érdeklődő a Budai Liberális Klub hétfő esti ülésén. A vendég ugyanis Demszky Gábor volt, aki a 4-es metróról és a beruházást vizsgáló OLAF-jelentésről beszélt. A volt főpolgármester azt mondta, nem érez felelősséget az Csalás Elleni Európai Hivatal által feltárt szabálytalanságok miatt. Az egykori SZDSZ-es városvezető álltja: a BKV ügyeire ő nem látott rá, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy büszke a metróberuházásra.

„Ön szerint, ha a MÁV-nál egy nagy beruházás történt, akkor a miniszterelnököt kell elővenni? A távolság jogi szempontból és a valóságban ugyanannyi. A BKV-nak van felügyelő bizottsága, igazgatósága, amely ellenőrzi a beruházást. Ellenőrzött minden dokumentumot a finanszírozó bank, az Európai Beruházási Bank. Ellenőrizte a beruházást a városüzemeltetési bizottság, és ellenőrizte – nem az én személyem fontos – a Fővárosi Közgyűlés, amikor is negyedévente megtárgyalta és elfogadta azokat a jelentéseket, amelyeket a fővárosi metróbiztos – akinek valóban rálátása volt a metróberuházásra – a közgyűlés elé terjesztett” – fejtette ki a volt városvezető.

Demszky Gábor ügyvédje szerint az uniós vizsgálat eredményét az is befolyásolta, hogy az egy magyar számvevőszéki jelentésen alapul.

„Az, hogy Demszky Gábornak vagy bárki másnak a neve fölröppen, az nem az OLAF tevékenységével van szoros összefüggésben, az már egy picit a magyar politika része, és nekünk, büntetőjogászoknak az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a politikát hántsuk le a bűnüldözési tevékenységről, és nézzük magát a jogesetet. Ezért voltam én bátor a média előtt is azt a nyilatkozatot tenni, hogy a mi megítélésünk szerint Demszky Gábornak sem politikai, sem erkölcsi, sem büntetőjogi felelőssége nem állapítható meg a jelentésből” – magyarázta Magyar György.

A 4-es metróberuházás visszásságairól szóló uniós jelentés Demszky Gábort nem nevesíti a felelősök között, az akkori miniszterelnököt, Medgyessy Pétert viszont igen.

Demszky: Gergényi javított Budapest közbiztonságán

A Hír TV megkérdezte a volt főpolgármestert Gergényi Péter kitüntetéséről is. A rendőri vezetők perében tegnap született ítélet: 12 vádlottat felmentettek, a volt budapesti rendőrfőkapitány pedig 400 ezer forintos pénzbüntetést kapott a 2006-os rendőri brutalitásért.

„A kitüntetésről szóló határozat jóval az október 23-i események előtt történt, és azért kapta a kitüntetést, mert javította jelentősen a működése alatt Budapest közbiztonságát. Tehát nem volt semmi köze október 23-nak az ő kitüntetéséhez, és ezért én nem látom okát annak, hogy fölvessem azt, hogy ezt visszavonjuk” – mondta Demszky Gábor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!