2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Nyilvános az OLAF-jelentés: Medgyessy is érintett

,

2017. február 3., péntek 17:13, frissítve: vasárnap 13:50

Nyilvánosságra hozta a kormány a 4-es metró beruházás szabálytalanságairól szóló EU-s jelentést. Az uniós korrupcióellenes szervezet szerint a Fővárosi Önkormányzat, az Alstom és Medgyessy Péter érintett a szabálytalanságokban. A kormány az EU történetének legnagyobb korrupciós ügyéről beszél, az érintettek cáfolnak.

Hosszú perceken keresztül sorolta pénteki sajtótájékoztatóján a főpolgármester azon szerződések dátumait, amelyekben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szabálytalanságokat talált. A jelentés alapján Tarlós István vezetése alatt is volt egy olyan megállapodás, amelyet problémásnak ítéltek.

„És van egy, egyetlenegy, azt is bemondom, 2012. december, illetve ugyanaz 2013. január. Ez az a bizonyos egyetlen ügy, ami a mi ciklusunkat érinti. Itt sem mondok neveket, csak azt, amit az OLAF leír: javasolt annak figyelembe vétele, hogy ez a szabálytalanság egy sokkal súlyosabb szabálytalanságra vezethető vissza, számos vállalkozó és a felügyeletükkel megbízott […] között. Összeférhetetlenségből adódóan” – fogalmazott Tarlós István.

A dokumentum közzétételét két hétig halogatta a kormány, csütörtökön végül a kormányközelivé tett Figyelő című hetilap részletesen írt az OLAF-jelentésről. Pénteken a kancelláriaminiszter helyettese már személyesen osztotta ki a 104 oldalas jelentést a sajtó képviselőinek. A fedlapon Budapest önkormányzatát, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezik meg érintettként.

„Egy nagyon határozott és világos bizonyítéka annak, hogy Magyarország tizenhárom éves EU-s történetének legnagyobb korrupciós ügyét követték el a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok és a Demszky-féle városvezetés” – fogalmazott Csepreghy Nándor.

A jelentésben tételesen felsorolják a csalásgyanús szerződéseket. Szabálytalanság, csalás, korrupció és EU-pénzek szabálytalan felhasználása – ebbe a négy kategóriába sorolták a visszaéléseket.

„Azoknak a szerződéseknek az összértéke, amelyeket az OLAF szerint korrupció, csalás vagy lopás érint, 272 milliárd forint. Az az összeg, amit az OLAF-jelentés alapján elloptak vagy elcsaltak, 166 milliárd forint, ebből 76 milliárd forint volt olyan, amit a Közlekedés operatív program keretében finanszírozott Magyarország. A 76 milliárd forintos tétel két részre oszlik, egyik részét a magyar költségvetés állta, a másik részét, 59 milliárdos forintos összeget az Európai Bizottság, ezért beszélünk további büntetésről. Ez azt jelenti, hogy összeadódnak a számok” – tette hozzá a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

A Hír TV-nek csütörtökön az egykori főpolgármester azt mondta, vállalja a következményeket. „Nincs takargatnivalóm, állok majd a nyilvánosság elé, ha ebből vizsgálat lesz. Egyáltalán nem biztos, hogy vizsgálat lesz. Minden jót kívánok!” – fogalmazott Demszky Gábor.

Demszky Gábor jogi képviselője a Hír TV-nek azt mondta, az egykori főpolgármester jogi lépéseket tett jó hírnevének megsértése miatt. „Az ő nevét itt teljesen indokolatlanul bemocskolják, és úgy véli, hogy ha voltak visszaélések, azokat össze akarják kötni az ő nevével, hiszen 20 évig ő volt a főpolgármester. Azóta, mióta az ügyet nagyrészt átvizsgáltuk, és megállapítottuk, hogy valóban van alapja annak, hogy ő a jó hírnevének megsértése okán jogi lépéseket fontolgasson. Komoly politikai érdekek vannak a felelősség különböző áthárításában, de határozottan jelentem ki, hogy Demszky Gábor égisze alatt, az ő közreműködésével semmiféle pénzügyi visszaélés nem történt, lehet, hogy voltak vesztegetések és korrupció különböző beruházásokkal, de az nem az ő személyéhez kapcsolódik” – nyilatkozta Magyar György ügyvéd.

Medgyessy Péter az Indexnek nonszensznek nevezte, hogy neki bármi ráhatása lett volna az Alstom-szerződésre.

Medgyessy szerint nonszensz, hogy ráhatása lett volna a szerződésre

Közben Medgyessy Péter elismerte az Indexnek, hogy az OLAF megkereste őt a 4-es metró és az Alstom-szerződések ügyében. A volt miniszterelnök ugyanakkor a portálnak úgy fogalmazott: nonszensznek tartja, hogy ráhatása lett volna a szerződés megkötésére. Hiszen rosszban volt Gyurcsány Ferenccel és az SZDSZ-esekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!