2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:30

Belföld

Varga Judit: Gloria Victis!

Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapján a kormány nevében elhelyeztem a kegyelet koszorúját az 1958. június 16-án kivégzett egykori miniszterelnök szobránál - írta Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán. A tárcavezető a koszorúzásról több fényképet is megosztott. Nagy Imrét és vele együtt kivégzett mártírtársait jeltelen sírba temették az Új Köztemető 301-es parcellájában. Méltó temetést évtizedekkel később, 1989-ben kaptak. Akkor a Hősök terén több tízezren emlékeztek meg a néhai miniszterelnökről.

  • Varga Judit: Gloria Victis!

Pontosan 31 éve mintegy 250 ezer ember jelenlétében került sor az ’56-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének és mártírtársainak újratemetésére a Hősök terén, mely a rendszerváltoztatás legfontosabb és bizonyosan a legfelemelőbb pillanata volt - emlékeztetett Varga Judit.

Gloria Victis - zárta bejegyzését a miniszter.

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Parlamentben

Ma van Nagy Imre és mártír-társai újra-temetésének emléknapja. Az országgyűlés előtt tartott megemlékezésen Latorcai János hangsúlyozta: emlékezni kell azokra, akik 1956-ban mindenüket feláldozták hazánk sorsának jobbra fordításáért. Az országgyűlés KDNP-s al-elnöke hozzátette: 1989. június 16-án lezárult egy korszak, egy rendszert is eltemettek.

Több tízezren gyűltek össze a Hősök terén 1989. június 16-án, hogy méltó módon kísérjék utolsó útjára a néhai miniszterelnököt Nagy Imrét, és mártírtársait. Az egykori kormányfőt és társait 1958. június 16-án végezték ki, és akkor jeltelen sírba temették.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékeztek kedden az országgyűlésben is. A képviselők felállva tisztelegtek a történelmi lobogók, többek között az '56-os lyukas zászló előtt.

Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésével lezárult egy korszak, és egy rendszert is eltemettek - tette hozzá Latorcai János, az országgyűlés KDNP-s alelnöke. A Miniszterelnökség államtitkára pedig hangsúlyozta: az egykori miniszterelnök a kritikus pillanatban helyesen cselekedett, az ideológia helyett a saját nemzetét és a nemzeti szabadságot választotta.

Hiller István arról beszélt: a Nagy Imre iránti tisztelet nem politikai hovatartozás ügye, jobb- és baloldali demokraták egyaránt tisztelhetik.

A DK elnöke egyéb módon is kapcsolódik a mártír miniszterelnökhöz. Gyurcsány Ferenc felesége Dobrev Klára annak az Apró Antalnak az unokája aki személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét. A kivégzést pedig a nép jogos elégtételének nevezte.

„Egyszer majd el kell temetni”

Facebook/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Mára mi, magyarok maradtunk az egyik utolsó - ha nem éppen az utolsó - templomépítő nemzet a "templomromboló" Európában - jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a felújított református imaház átadásán vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tisztabereken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!