2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Újabb pengeváltás a német–török nyilatkozatháborúban

2017. március 20., hétfő 22:34

A nácizó retorika abbahagyására szólította fel Törökországot a német kancellár. Nem sokkal korábban a török elnök ismételten lefasiztászta Hollandiát és Németországot. Egyúttal közölte, hogy a bírósági tárgyalás lezárulásáig nem adják ki Németországnak azt török újságírót, aki német lapoknak is dolgozott.

Újabb pengeváltás a német–török nyilatkozatháborúban. A török elnök ezúttal azt kifogásolta, hogy a német kancellár védelmébe vette Hollandiát.

„Megfeledkezhetünk-e a Srebrenicánál lemészárolt és mártírhalált halt bosnyákokról? Ez a holland mentalitás, és még annál is több. Ezért érzik magukat kényelmetlenül, amikor fasisztának nevezzük őket, és azt mondjuk, hogy ez a náci gondolkodásmód. Az európai partnereik azonnal megvédték őket. Különösen Merkel támogatta őket. Náci intézkedéseket hoztak. Ki ellen? A török testvéreim ellen, akik Németországban élnek, a minisztereim és a képviselőim ellen, akik oda mentek” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

A német kancellár a török elnök újabb nácizó megnyilvánulását követően keményebb hangvételre váltott. „Az az álláspontom, hogy a Törökországtól származó náci összehasonlítást le kell állítani. És semmi, „ha” meg „de”! Sajnos ezek az összehasonlítások eddig nem maradtak abba. Mi nem fogadjuk el azokat a kifogásokat, hogy a cél szentesíti az eszközt, mert ez oda vezet, hogy lerombolunk minden tabut, anélkül hogy figyelembe vennénk azoknak a szenvedéseit, akiket a náci időkben üldöztek vagy gyilkoltak meg” – mondta Angela Merkel.

A kapcsolat megromlását a németországi törökök is megérzik. „A mostani vita nagy hatással van ránk. Tegnap valaki odajött hozzánk, és kiabált velünk. De mi nem vagyunk felelősek a politikáért. Mi itt élünk, és itt dolgozunk, és itt fizetjük az adót. Inkább vagyunk németek, mint törökök” – mondta egy Németországban élő török férfi.

Németországban majdnem másfél millió török él, akik jogosultak arra, hogy részt vegyenek a török alkotmány módosításáról szóló népszavazáson, ami több, mint bármelyik másik európai ország esetében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!