2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Törökellenességet tapasztalnak Németországban

2017. március 8., szerda 17:32, frissítve: szerda 20:30

Németországban kampányolhat a török elnök. Erdogan várhatóan egy nagygyűlést tart majd a török alkotmánymódosításról szóló áprilisi népszavazás előtt német földön. A tervezett látogatásról a török külügyminiszter Berlinben számolt be, miután találkozott német kollégájával. Igaz a német külügy később nem erősítette meg a látogatás tényét.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter egy berlini hotelben fogadta török kollégáját. A találkozó után mindkét politikus külön sajtótájékoztatót tartott. Mevlüt Cavusoglu szerint Németországban török és iszlámellenesség tapasztalható.

„Először is el kell döntenünk, hogy barátként, vagy ellenségként folytatjuk tovább. Mi barátként szeretnénk, de Németországnak el kell döntetnie, mit szeretnének, és azután eszerint tennénk meg a lépésinket” – mondta Cavusoglu.

A török külügyminiszter bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök németországi kampányrendezvényen népszerűsíti az államfő jogkörét bővítését az áprilisi népszavazás előtt. Német kollégája viszont nem említette a török államfő németországi látogatását, később a külügyi szóvivő csak annyit közölt, hivatalosan nem keresték őket az ügyben. Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy továbbra is jó kapcsolatokra törekednek Törökországgal.

„Szeretnék üzenetet küldeni a török származású kettős állampolgároknak, vagy a Németországban élő a török nemzetiségűeknek: bármilyen politikai különbség is legyen közöttük, nem szabad megengednünk, hogy a politikai különbségeket Törökországból Németországba importálják” – mondta a német külügyér.

Németországban másfél millió ember él, akinek van török szavazati joga is.

„Ne jöjjön ide, ez a mi országunk” – ezzel a holland és török nyelvű felirattal tüntetett a török külügyminiszter tervezett hollandiai látogatása ellen a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt vezetője.

„A török ide akar jönni Hollandiába, és lobbizni akar az alkotmánymódosító népszavazásért, amely csak egy Erdogan nevű diktátor hatalmát erősíti meg. Ő egy diktátor, és ez több hatalomhoz segíti. Szerintem ezt nem szabad megengedni. Mi azt üzenjük neki, tartsa távol magát tőlünk, ez a mi országunk, ez Hollandia. Nem engednénk meg azt sem, hogy Észak-Koreáért vagy Szaúd-Arábiáért lobbizzanak a hazánkban” – mondta Geert Wilders.

Wilders pártja be akarja zárni az összes hollandiai mecsetet, be akarja tiltani a koránt, és meg akarja állítani a muszlimok bevándorlását. A Szabadságpárt egy héttel a hollandiai parlamenti választások előtt 14 és fél százalékos támogatásával a második helyre szorult vissza a kormányzó liberális Szabadság és Demokrácia Néppártja mögött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!