2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Erdogan ismét beleszállt a németekbe és a hollandokba

2017. március 19., vasárnap 22:35, frissítve: hétfő 09:42

Ismét náci mentalitással vádolta meg a német kancellárt a török elnök, a hollandokat pedig a szrebrenicai mészárlásra emlékeztette. Miközben a török elnöki hatalom kiterjesztése mellett kampányoló politikusok nem tarthattak kampánygyűléseket Németországban, a nem szavazatra buzdító kurd képviselőket beengedték.

Nem nyugszanak a kedélyek és az ellenszenv Németországgal szemben Törökországban. Az elmúlt napokban több német város vezetője is elutasította, hogy török politikusok kampányoljanak az országban a török kisebbség támogatásáért az áprilisi, az elnöki hatalmat megerősítő népszavazás mellett. Szombaton pedig a Der Spiegel magazin közölt egy interjút a német titkosszolgálatok vezetőjével, aki azt mondta: Ankara még mindig nem tudta bebizonyítani, hogy a bukott katonai puccskísérlet mögött Fethullah Gülen Amerikában élő hitszónok állna.

Erdogan szóvivője szerint mindebből egyértelmű, hogy Németország a gülenistákat támogatja. „A német titkosszolgálatok vezetőjének kijelentését több oldalról is meg kell vizsgálni. Ez egy művelet Európában, hogy  felmentsék a gülenista mozgalmat. Ez egy erőfeszítés arra, hogy minden olyan információt érvénytelenítsenek, amit Európának és az Egyesült Államoknak adtunk a mozgalomról” – mondta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő.

Közben a török elnök terroristának nevezte azt a német újságírót, akit Törökországban tartóztattak le és akinek kiadatását Németország hiába követeli Ankarától.

„Merkel kérte ennek az újságírónak álcázott terrorista ügynöknek a kiadatását, azét, aki a német követségen bujkált egy hónapig. Azt kérte, adjuk vissza. Azt mondtam neki, hogy nálunk van igazságszolgáltatás. Bíróság elé kell állítani. Nem küldjük haza a tárgyalás előtt” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

A török elnök ismét nácinak nevezte Németországot és odaszólt Hollandiának is. „El tudjuk felejteni azt a 834 000 lemészárolt és mártírrá vált boszniait Srebrenicában? Ez a holland mentalitás. És kényelmetlenül érzik magukat akkor, amikor fasisztának nevezzük őket. Akkor is kényelmetlenül érzik magukat, amikor azt mondjuk, hogy ez náci mentalitás. Az európai partnereik azonnal védeni kezdik őket. Különösen Merkel védi őket” – tette hozzá Erdogan.

A török ellenzék kurd képviselőit beengedték Németországba. Ők a népszavazáson a „nem” szavazatra buzdítanak, mert az áprilisi alkotmánymódosítás tovább lökné az országot a diktatúrába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!