2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Tovább pörög a napelemgyár ügye

,

2017. október 3., kedd 22:05, frissítve: szerda 07:26

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a csornai napelemgyár ügyében. A külgazdasági miniszter a banktitok miatt nem árulhatta el, hogy az Eximbank bukott-e a hitelügyleten. A beruházó cég hallgat.

A 2014-es önkormányzati választások hajrájában tették le a csornai napelemgyár alapkövét. Az ünnepségen a város szülöttje, Áder János köztársasági elnök is részt vett, aki a környezetvédelem elkötelezett híve. „Mindaz, ami itt épül, közös siker lesz a globális egymásrautaltságunkban, ugyanakkor magyar büszkeség is” – fogalmazott az államfő az eseményen.

„Magyarország megújul” – hirdeti a tábla a gyárépület előtt. A parkoló üres, és bent sincs mozgás. A csarnok némi késéssel ugyan, de elkészült. Maga a gyár mégsem működik, pedig már legalább egy éve termelnie kellene.

Az állam bőkezű volt a svájci hátterű beruházóval. A cégnek a magyar adófizetők pénzéből egymilliárd forintos támogatást ítélt meg a kormány, uniós forrásból pedig további 1,8-et, amelyet gépek beszerzésére kellett volna költeni.

„Ráadásul az EcoSoliverrel kötött szerződésben az is látszik, hogy a csarnoképítést önerőből kellett volna megvalósítania a beruházónak. Mi meg azt gondoljuk, hogy az 1,8 milliárdos uniós támogatásból valósították meg a gyár építését” – mondta Kránitz László, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének közgyűlési tagja.

De nemcsak a szocialisták megyei elnökét foglalkoztatja a pénz sorsa, hanem a jobbikos Magyar Zoltánt is, aki szintén Győr-Moson-Sopron megyéből származik. „Azt sem hajlandók megmondani, hogy konkrétan mennyit fizettek ki a cégnek” – közölte. A parlamenti képviselő több minisztert is megkérdezett, mielőtt a legfőbb ügyészhez és a köztársasági elnökhöz fordult volna.

„Hivatalos úton engem sem engedtek be, de volt szerencsém bejutni az üzembe. A szociális helyiségek, az irodák kész vannak, ellenben technológia nincs az üzemben. A rossz hír, hogy azok a munkások, akiket elkezdtek felkészíteni, kiképezni, el lettek küldve. Azt látom, hogy le is mondtak a gyár beindításáról” – tette hozzá.

Magyar Zoltán írásbeli kérdését a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, és továbbította győri kollégáinak. „A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség hétfőn különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentéskiegészítést rendelt el, ennek határideje 2017. október 17. napja. Ennek teljesítésével az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyugat-dunántúli bűnügyi igazgatóságát bízta meg” – közölte Gál Katalin Zsuzsanna, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője.

A beruházó cég tavalyi beszámolója említ egy hatmilliárd forintos fejlesztési hitelt, amelyet egy magyar bank folyósított. Ez a bank a külgazdasági miniszter felügyelete alatt álló Eximbank volt. „Az ügyfél, a vállalat azonban nem adta meg a felhatalmazást, így jogszabálysértés nélkül az Eximbank nem tudna információkat adni. Mivel az ügyben jogi eljárás is kezdődött, ezért az eljáró jogi hatóságoknak az Eximbank minden dokumentumot a rendelkezésükre bocsát, hogy a hatóságok el tudják végezni a munkájukat” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Az interneten fellelhető adatok szerint a csornai napelemgyárba egy másik, a fotovoltaikus piacon jól ismert svájci cég szállított volna berendezéseket. A magyar vállalkozás vezetője egyelőre hallgat az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!