2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Több volt a föld, mint a vevő

2015. november 16., hétfő 19:15, frissítve: csütörtök 16:47

Több volt az eladásra kínált földterület, mint a vevő a ma kezdődött földárveréseken. Egerben az LMP aktivistái zavarták meg a licitet. A győri árverésen olyan gazda is akadt, aki egyelőre csak körülszimatolt, a kialakuló árakat figyelve; azt mondta: kivár, amíg kiderül, hogy emelhetők-e a haszonbérleti díjak.

Az árverések előtti este az LMP aktivistái lelakatolták a földárverések több helyszínét, hiába. Hétfő reggel akadálytalanul juthattak be az érkezők az Egri Járási Hivatal épületébe. A licit azonban késett, ugyanis LMP-sek hangosbemondóval zavarták meg az árverést. Sallai R. Benedek országgyűlési képviselőt végül egy civil ruhás rendőr kísérte ki a teremből.

Biztonsági őrök vigyázták a rendet a győri kormányhivatal épületénél is, beavatkozásra azonban nem volt szükség. Az első két meghirdetett földet egy bezenyei gazda vitte el, majdnem harmincmillió forintért. A szántókat a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport bérli, a szerződés szerint 2051-ig, a bérleti díj pedig fix.

– Felmondaná ezeket a bérleteket?
– Ha van rá lehetőség, akkor valószínűleg igen.

Van, aki egyelőre kivár, hétfőn csak körbeszimatolt az árverésen a kialakuló árakat figyelve. Akadt olyan földvásárló is, aki úgy licitált a földre, hogy változatlan bérleti díj mellett csak 127 év múlva térül meg a beruházása.

„Ő vagy tud valamit – amiről hallunk mi is, hogy itt az a hír terjed magoszos körökben, hogy majd két éven belül föl lehet mondani a szerződést –, vagy pedig nagyon bátor” – jelentette ki Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

A Jobbik a külföldiek földvásárlása ellen tiltakozott. Riporterünk Magyar Zoltánt kérdezte.

– A legnagyobb probléma az, hogy ezeken az árveréseken ők is részt vesznek, vagy megbízotton keresztül, vagy strómanokon keresztül, ahogy eddig is megszerezték már a földterületeket.
– Itt helyben van erről tudomásuk?
– Igen.
– Hány fő?
– Négy főt biztosan tudnék mondani.

Összesen 222 olyan külföldi állampolgár van, aki licitálhat a magyar állam földjeire.

„A mai árverésen tagállami állampolgárok licitálhattak volna a megváltozott jogszabályi környezet alapján, nem voltak azonban ilyen jelentkezők” – mondta el Szabó Eszter, a Győri Járási Hivatal vezetője.

A megyében a meghirdetett földek alig fele kelt el, a nagyobb földterületekre még licitáló sem volt. Információink szerint a holnapi árverés el is marad érdeklődés hiányában.

Gyurcsányék kezében a fideszes kétharmad
A földforgalmi törvényt a kormánypártok csak ellenzéki szavazatokkal, vagy ellenzéki képviselők távolmaradásával tudják módosítani kedden. Részletek »»»

Vas megyében is csak kilencre akadt vevő a felkínált tizenhatból, jellemzően kikiáltási áron keltek el. Az LMP és a Jobbik itt is tiltakozott.

„Természetesen nem azzal van gondunk, hogyha valóban – ahogy fogalmazni szoktak a kormányoldalról – kérges tenyerű gazdákhoz kerülnek ezek a földek. Hanem azzal, ha ahhoz a szűk körhöz jutnak ezek – és sajnos tapasztalataink szerint az elmúlt évek során ez volt jellemző –, mely a Fideszhez köthető, gondolok itt Mészáros Lőrinczre, Csányi Sándorra és azokra, akik hatalmas területeken gazdálkodnak, és azok elől veszik el ezt a lehetőséget, akik valóban a mezőgazdaságból szeretnének megélni” – fogalmazott Bana Tibor jobbikos képviselő.

Az érdi földárverésen sem álltak sorba a helyi gazdák a meghirdetett földekért. Egyetlen terület kelt el, a 20 hektárért 81 millió forintot fizet a vevő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!