2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

A Gyurcsány-párt kezében a fideszes kétharmad

2015. november 16., hétfő 19:34, frissítve: hétfő 20:33

A földforgalmi törvényt a kormánypártok csak ellenzéki szavazatokkal, vagy ellenzéki képviselők távolmaradásával tudják módosítani. A Demokratikus Koalíció a párizsi merényletek miatt bejelentette: kedden sem vesznek részt a parlament munkájában.

Rossznak tartja, ezért nem kér az ellenzék a földtörvény módosításából. A kormánypárti módosító javaslat azt tenné lehetővé, hogy a földprivatizáció után, az új tulajdonosok a piaci szintre emeljék a haszonbérleti díjakat.

„Aközül kell választani, hogy legyen egy negyven-ötven éves szerződés egy alacsony bérleti díjért, de az állam kezében marad a föld, vagy aközül, hogy lehessen ezt megemelni, de magántulajdonba kerül, akkor még mindig az első verzió tűnik jobbnak sok szempontból, tehát egyértelműen nem fogjuk ezt támogatni” – közölte Staudt Gábor. A Jobbik frakció azt ígéri: teljes létszámmal jelen lesznek a keddi szavazáson és nemet mondanak a kormánypárti javaslatra.

A szocialistáknál nem lesz kötelező szavazás, de a végeredmény náluk sem titok: ők is nemmel szavaznak. „A frakció egy fő kivételével, aki külföldön van és nagyon régi szervezett külföldi útja volt, ő nem lesz, de egyébként a többiek ott leszünk és nemmel fogunk szavazni. Nem kellett ehhez semmiféle döntést elrendelni, ezt mindenki belátja magától, hogy ez egy rossz törvény” – jelentette ki Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az LMP-frakció is ellenzi a törvénymódosítást. „Természetesen mind az öten ott leszünk a keddi szavazáson. Az egyik kollégánk ráadásul betegen fog bejönni, direkt azért, hogy biztosítsuk azt, hogy részünkről semmiképpen ne mehessen át ez a törvényjavaslat. Ugye, kétharmados törvényről van szó, azt számoltuk, hogy ha három képviselő hiányzik, akkor már a Fidesz–KDNP malmára hajtják a vizet” – mondta Szél Bernadett, az ökopárt társelnöke.

A PM képviselője azt mondja: nem asszisztál a fideszes földrabláshoz. „Pontosan tudjuk azt, hogy ami az állami földbérletpályázatok körül folyik, az nem más, mint egy fideszes lenyúlás, ezzel próbálnak különböző módon trükközni” – vélekedett Szabó Tímea.

Az Együtt képviselője is újabb kormányzati trükkről beszél: „Azt gondolom, hogy a földhöz való viszonya a magyar kormánynak, és az, hogy hogyan árusítja ki a sajátjainak egy újabb trükkös módosítással a magyar földet, az állami földeket, ez teljes mértékben elfogadhatatlan” – jelentette ki Szelényi Zsuzsanna.

A törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmada szükséges. A kormánypártoknak a 199 fős parlamentben 131 képviselőjük van, vagyis eggyel kevesebb, mint amennyi a kétharmadhoz kellene. A földtörvény módosítását is csak abban az esetben tudják átvinni a törvényhozáson, ha a Gyurcsány-párti politikusok, ígéretükhöz híven a keddi parlamenti ülésen sem vesznek részt a párizsi terrormerénylet utáni gyászra hivatkozva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!